Jak oszczędzać czas w kuchni?

12 kwietnia 2014 Tagi , , ,

Gotowanie codziennych obiadów pochłania sporą część naszego wolnego czasu, a jeśli jeszcze rodzina jest liczna i wymagająca, to najczęściej spędzamy w kuchni wiele godzin tygodniowo, a jeszcze więcej czasu w sklepach poszukując produktów. Oczywistym jest, że każda pani domu też chciałaby po pracy spędzić czas na relaksie z książką, zabawach z dziećmi czy spacerze, a zazwyczaj po żmudnym i czasochłonnym gotowaniu, zmywaniu i pracach domowych pozostaje już jedynie czas na sen. Jak więc zaoszczędzić czas w kuchni? Rozwiązanie tego problemu i znalezienie czasu dla rodziny i dla siebie jest możliwe. Wymaga jedynie odpowiedniej organizacji i wcześniejszego planowania.

Oto kilka rad, jak skutecznie zaoszczędzić czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu posiłków.

[AdSense-A]

RADA NR 1: PLANUJ Z DUŻYM WYPRZEDZENIEM!

Aby przygotowanie posiłków zabierało znacznie mniej czasu należy zaplanować jadłospis na minimum kilka dni do przodu. Postaraj się wygospodarować godzinę czasu w weekend, aby najpierw wykonać listę posiłków, które przyrządzisz w następnym tygodniu, a następnie wykonaniu kolejnej listy – tym razem z produktami, które musisz kupić w celu przygotowania posiłków. Jeżeli nie masz pomysłu na obiad czy kolację – zapytaj pozostałych członków rodziny lub poszperaj w internecie! Wspólne planowanie jadłospisu nie tylko dostarczy wiedzy o najbliższych dniach w kuchni, ale również pozwoli na naukę organizacji dnia i tygodnia innych domowników!

RADA NR 2: ZAOPATRZ SPIŻARKĘ W NIEZBĘDNE PRODUKTY!

Osoba, która w kuchni poświęca wiele czasu na przygotowanie posiłków dla siebie i partnera lub dla całej rodziny, dobrze wie, jakie potrawy domownicy lubią jeść często oraz jakie produkty warto mieć w swojej spiżarce. Robiąc zakupy warto zaopatrzyć się w produkty, z których szybko i bez większego trudu można przyrządzić proste i smaczne danie. Mogą to być np. warzywa z puszki: pomidory, fasola, cieciorka czy też groszek, makaron np. spaghetti, tuńczyk w puszce, ryż oraz inne, z których można wyczarować smaczne posiłki.

RADA NR 3: PRZYGOTUJ Z WYPRZEDZENIEM BAZĘ NA ZUPY!

Jeśli lubisz jeść zupy, możesz wcześniej przygotować większą ilość wywaru mięsno-warzywnego, który będzie stanowił bazę dla zup, które ugotujesz w tym tygodniu. Do esencjonalnego wywaru przygotuj wybrane mięso, warzywa takie jak marchew, korzeń i nać pietruszki, seler i por oraz inne składniki według upodobań (lubczyk, czosnek, cebula, suszone grzyby, zioła etc.). Taki wywar możesz wstawić do lodówki czy też podzielić na porcje i zamrozić.

RADA NR 4: POSTAW NA OBIAD Z JEDNEGO DANIA!

Choć weekend to czas, który głównie poświęcamy w domu dla rodziny, to w tygodniu możesz zrezygnować z długiego przesiadywania w kuchni i robienia kilku posiłków. Na obiad możesz zamiast dwóch dań przygotować jedno za to bardziej solidne. Zupy powinny obfitować w dużo warzyw, makaronu oraz mięsa.

RADA NR 5: WYBIERAJ DANIA Z PIEKARNIKA!

Tajemnicą oszczędności czasu w kuchni jest także wybór takich dań, których przygotowanie stanowi maksymalnie pół godziny, zaś reszta to czas, w którym danie poddaje się obróbce termicznej bez konieczności nieustannego mieszania, doglądania i pilnowania. Do takich dań należą:

– dania kuchni włoskiej, np. pizza, lasagne

– dania polskie, np. zapiekane kartofle z udkiem z kurczaka, pieczona kaczka lub kurczak, schab, karkówka itp.

– zapiekane warzywa i szaszłyki warzywne, np. z pomidorków cherry, ogórka, cukinii, papryki, cebulki i czosnku

– na deser: ciasta i ciasteczka

RADA NR 6: ZORGANIZUJ PRACĘ W KUCHNI!

Na początku dokonaj szybkiej analizy, które składniki obiadu wymagają najwięcej czasu i przygotowań i zacznij właśnie od nich. Dokładnie zaplanuj kolejność przygotowania poszczególnych składników posiłków! Przykładowo wodę do gotowania ziemniaków możesz wstawić na samym początku – zanim jeszcze obierzesz ziemniaki ze skórki, następnie podczas przygotowywania mięsa możesz zrobić sałatkę lub surówkę.

RADA NR 7: PRZYGOTUJ POTRAWY NA DWA DNI!

Twoje gotowanie może stać się bardziej ekonomiczne, jeśli sprytnie zaplanuje je na kilka dni do przodu. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem będzie przygotować posiłki na dwa dni do przodu. Przykładowo pieczeń możesz podać jako dodatek do zupy, a następnego dnia wykorzystać do ziemniaków i surówki. Pieczone mięsa przechowują się długo w lodówce. Są również zdrowsze od smażonych kotletów, choć równie smaczne.

RADA NR 8: POSTAW NA POTRAWY Z JEDNEGO GARNKA!

Postaw na zupy, leczo, warzywa z patelni, fasolkę po bretońsku, zapiekanki oraz im podobne. Możesz również przygotować łatwe potrawy, które wymagają max. dwóch garnków, np. ryż z kurczakiem i warzywami po chińsku. W tym wypadku w jednym garnku gotujemy ryż, zaś w głębokiej patelni podsmażamy kurczaka, dodajemy warzywa (kolorową paprykę, por, czosnek), przyprawiamy, a kiedy warzywa lekko zmiękną zalewamy pomidorami z puszki i redukujemy sos. To jeden z prostych i szybkich pomysłów na smaczne danie zawierające węglowodany, białko oraz tłuszcze.

RADA NR 9: MNIEJSZE KAWAŁKI GOTUJĄ SIĘ SZYBCIEJ!

Aby zaoszczędzić czas w kuchni należy również mieć na uwadze fakt, iż warzywa oraz mięso pokrojone na mniejsze kawałki szybciej stają się miękkie i gotowe do spożycia! Przykładowo najprostszym i najszybszym sposobem na zupę jest wykorzystać wcześniej przygotowany wywar mięsno-warzywny, dodać do niego startych na dużych oczkach tarki warzyw oraz ryżu i ok 10 minutowym zagotowaniu całości.

RADA NR 10: UCZ POMOCY I WSPÓŁPRACY POZOSTAŁYCH DOMOWNIKÓW!

Prawdopodobnie każdy posiłek, w którego przygotowanie wkładasz mnóstwo energii i zaangażowania, nie jest przeznaczony tylko dla ciebie. Przygotowując posiłki nie bój się prosić o pomoc! Im wcześniej nauczysz pomocy innych domowników, tym szybciej będziesz mieć więcej czasu dla rodziny, zaś twoje dzieci staną w posiadaniu cennej wiedzy z zakresu gotowania. Prawdopodobnie to ty jesteś królową lub królem w waszej kuchni, ale mała pomoc w postaci obrania ziemniaków, warzyw lub przygotowania sałatki będzie na pewno mile widziana w twoich oczach!

Poprzedni

Dlaczego smażenie jest niezdrowe?

Czy ziarna słonecznika tuczą?

Następny

Dodaj komentarz