Jak ugotować ryż?

, 28 maja 2014 Tagi , ,

Ryż. Roślina, która – ku zaskoczeniu niektórych – jest kwalifikowana jako zboże, zyskała popularność na całym świecie. Można wyróżnić 25 gatunków ryżu. Wszystkie występują w gorących i ciepłych strefach klimatycznych całego świata.

Pożywienie dla milionów

Ryż spożywczy, czyli ryż przetworzony z ryżu siewnego, stanowi podstawowy składnik pożywienia 1/3 ludności całego świata. Dzieje się tak nie bez przyczyny. Ryż jest produktem tanim, smacznym, a jednocześnie bogatym w wiele składników odżywczych.

Rodzaje ryżu

Mówiąc o ryżu, warto wspomnieć, że w sprzedaży można znaleźć kilka jego odmian. Można wyróżnić:

  • Ryż brązowy.

Uznawany za najzdrowszą odmianę ryżu. Jego ziarenka zawierają niemało składników mineralnych, dużo białka i mikroelementów. Ryż brązowy zawiera również kwas fitynowy. Spożywany, pomaga, w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

  • Ryż biały.

Ryż biały powstaje w wyniku obróbki ryżu brązowego. Jest – mówiąc wprost – ryżem brązowym, z zeszlifowanymi ściankami.. Zawiera o wiele mniej składników odżywczych niż ryż brązowy.

  • Ryż paraboliczny.

Ryż paraboliczny jest ryżem, który można scharakteryzować jako pośredni pomiędzy brązowym a białym. Zawiera składniki charakterystyczne dla ryżu brązowego, wygląda jednak jak ryż biały.

  • Ryż czerwony.

Ryż czerwony, to ryż, powstały w wyniku fermentacji grzybów na wypolerowanym białym ryżu. Zawiera składniki, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Ryż dostępny w sprzedaży występuje w postaci sypkiej lub jest sprzedawany w torebkach, w których można go gotować. Wybór ryżu jest duży, bez względu na to jaki wybierzemy, będziemy musieli go ugotować. Pytanie, jak ugotować ryż, wydaje się mało sensowne a odpowiedź banalna. Nic bardziej błędnego. Ryż nie jest produktem, który gotuje się łatwo. Dużo trudniej gotuje się ryż sypki, o wiele łatwiej, ryż w torebkach. W każdym przypadku początek gotowania jest oczywisty. Wlewamy do garnka tyle wody, by ryż był przykryty.

Gotowanie ryżu w torebkach

Gotując ryż w torebkach, warto spojrzeć na instrukcje na opakowaniu. Tam znajdują się potrzebne informacje. Należy pamiętać jednak o jednym. Nie wszystko musi tam być zawarte. By ugotować ryż w torebkach, do gotującej wody należy dodać soli i oliwy. Oliwa spowoduje, że ziarenka ryżu nie będą się ze sobą sklejać. Gotujemy wskazaną na opakowaniu ilość minut, najlepiej pod przykryciem. Warto torebkę położyć „na płasko” i rozprowadzić ryż po jej całej powierzchni, by łatwiej się gotował i szybciej pęczniał. Jeśli chcemy ugotować ryż „na sypko”, wyjmujemy torebkę, po upływie czasu gotowania, jeśli zaś nie, wyłączamy gaz pod garnkiem i pozostawiamy ryż w gorącej wodzie, pod przykryciem, do napęcznienia.

Rice
Fot. Depositphotos

Ryż luzem

Jak ugotować ryż bez torebek? Tu odpowiedź jest trudniejsza. Na początku należy sypki ryż wypłukać pod bieżącą, zimną woda, by wypłukać skrobię, która powoduje sklejanie się ziarenek. Sposobów gotowania ryżu sypkiego jest kilka. Istnieją sporne opinie co do ilości wody, czasu gotowania, czy postępowania po zagotowaniu ryżu, najprościej chyba jednak użyć sprawdzonego sposobu. Przygotowujemy garnek, wlewamy 2 litry wody na szklankę ryżu, dodajemy do wody sól i oliwę. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Ryż po 15-20 minutach od zagotowania, powinien uzyskać żądaną miękkość, co oczywiście możemy sprawdzić, wyciągając kilka ziarenek i próbując. Jeśli jest miękki, wyłączamy ogień, odcedzamy ryż – jest gotowy. Jeśli nie jest miękki, gotujemy jeszcze 5 minut lub po prostu wyłączamy ogień i pozostawiamy zamknięty garnek z ryżem na kilka minut.

Ryż na sypko

W przypadku, gdy chcemy ugotować ryż na bardziej sypko, warto zmniejszyć ilość wody nawet do 2,5 szklanki wody na szklankę ryżu i gotować do chwili, gdy woda zostanie wchłonięta. Wtedy przykryć, poczekać, aż w ryżu porobią się specyficzne kratery, co będzie oznaczać, ze wody została wchłonięta do końca, po czym pozostawić lekko otwarty garnek by para mogła się wydostawać.

Z pozoru prosty do ugotowania ryż, można rozgotować, nie dogotować, sprawić, ze będzie mało smaczny, kleisty. Warto uczyć się poprawnego gotowania ryżu. Odrobina wiedzy na ten temat i nieco praktyki, pozwolą z pewnością przygotować za każdym razem taki ryż, jaki spełnia nasze oczekiwania.

Poprzedni

Jakie buty do biegania są najlepsze

Niedobór witaminy D

Następny

Dodaj komentarz