Pomidory to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw dostępnych w Polsce. Właśnie nadchodzi sezon letni, kiedy to następuje dobry czas dla nich. Dzięki suszeniu na dłużej zachowamy wartości odżywcze i walory smakowe pomidorów.
Wartości odżywcze pomidorów
Pomidor to prawdziwy koktajl cennych minerałów oraz zestaw witamin. Znajdziemy tu witaminy C, K, E, oraz cały kompleks witamin z grupy B. Zawierają dużo potasu, magnezu, żelaza, sodu, cynku, manganu i miedzi. Krwistoczerwony kolor zawdzięcza pomidor występowaniu likopenu. Jest to antyutleniacz, dzięki któremu człowiek może dłużej zachować młodość, zdrowe, mocne kości oraz funkcjonalny system krążenia. Udowodniono nawet, że ma on duży wpływ w profilaktyce niektórych rodzajów raka. Przy tych wszystkich zaletach pomidory ze względu na dużą zawartość wody są niezwykle niskokaloryczne. Te wszystkie zalety posiadają jednak tylko owoce pomidora, sama łodyga i liście mogą być wręcz trujące, dlatego po zerwaniu warzywa prosto z krzaka warto umyć ręce.
Jak zrobić suszone pomidory!
Suszenie pomidorów pozwala dłużej zachować ich trwałość. Pomidory leżąc już po dwóch, trzech dniach przestają nadawać się do spożycia, szczególnie w upał. Suszone pomidory można przechowywać w suchym miejscu znacznie dłuższy czas. Są tak samo smaczne i nadają się do użycia w kuchni. Jak zrobić suszone pomidory?
Krok pierwszy – wybór odpowiedniej ilości
Pomidory powinno kupować się partiami, a waga jednej nie powinna przekraczać 20 kg, gdyż tylko taką ilość uda się przyrządzić bez strachu o to, że część się zmarnuje. Same pomidory muszą także być odpowiednio dobrane. Najlepiej do suszenia nadają się takie, które mają stosunkowo dużo gęstego miąższu, a mniej wody. Najlepiej do tego celu nadaje się odmiana San Morzano.
Krok drugi – odpowiednie narzędzia
Pomidory najlepiej suszą się w temperaturze 100 stopni w piekarniku. Warto, żeby piekarnik miał funkcję termoobiegu. Całość trwa sześć godzin podczas których konieczne jest kontrolowanie czy warzywa nie przypalają się. Konieczne jest trzymanie piekarnika lekko uchylonego by wspomóc odprowadzanie pary wodnej z jego wnętrza.
Jak przechować suszone pomidory?
Maksymalna ich żywotność to kilka tygodni. Jeśli chcemy cieszyć się pomidorowym smakiem aż do następnego sezonu warto suszone pomidory zamrozić w odpowiadających nam porcjach.