Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?

12 kwietnia 2014 Tagi , , , ,

Mówiąc o diecie najczęściej rozpatruje się ją w kontekście zdrowego odżywiania, odchudzania, związanej z nim koniecznością obniżenia kaloryczności i wyeliminowania niektórych składników odżywczych. Czasami też o diecie mówi się w kontekście chorób wymagających specyficznego odżywiania z uwagi na uszkodzenie lub zły stan jednego z organów wewnętrznych. Istnieje jednak jeszcze trzeci aspekt odżywiania, jakim jest dieta bogata w kalorie. Taka forma odżywiania przeznaczona jest nie tylko dla osób pragnących przytyć, ale także dla sportowców pracujących nad masą mięśniową, którzy muszą dostarczać swojemu organizmowi dużych porcji energii i białka do budowy włókien mięśniowych. Dieta wysokoenergetyczna jest także wskazana dla dzieci z niedowagą oraz dla osób, które charakteryzują się bardzo szybką przemianą materii i intensywnym spalaniem wszystkiego, co zjedzą.

[AdSense-A]

Jak zatem zwiększyć kaloryczność posiłków?

Zwiększenie kaloryczności posiłków wymaga przestrzegania określonych zasad. Przykładowo: Jeśli mężczyzna trenuje na siłowni i musi dostarczyć dziennie ok. 3000 kcal, to raczej trudno spodziewać się, że zje taką ilość warzyw. Podobnie jest z osobą zbyt szczupłą. Zwiększenie jej wagi może być warunkiem poprawy stanu zdrowia. Problemem diety wysokoenergetycznej jest to, żeby w normalnej ilości pokarmów zawrzeć znacznie pokaźniejszy ładunek, a jednocześnie zadbać o zdrowe jedzenie. Istnieje kilka zasad dotyczących komponowania takiej diety.

KROK 1: ANALIZA I BILANS KALORYCZNY DOTYCHCZASOWEJ DIETY

Pierwszym krokiem jest dokładne sprawdzenie ilości spożywanego codziennie jedzenia, zapisywanie go i obliczenie wartości kalorycznej. Ta wartość po tygodniu będzie stanowiła podstawę do ustalenia nowej normy. W przypadku osób zbyt szczupłych trzeba dodać jeszcze 500 kcal dziennie, a po dwóch miesiącach obserwacji ewentualnie znów podnieść tę normę, jeśli waga wciąż nie przyrasta.

KROK 2: PLAN 5-6 POSIŁKÓW DZIENNIE

Ważne jest regularne jedzenie – pięć a nawet sześć razy dziennie( z tym, że ostatni posiłek może być spożywany minimum godzinę przed snem). Plan jadłospisu to trzy posiłki główne i dwie przekąski oraz ewentualny posiłek dodatkowy. Z czasem organizm przyzwyczai się do regularnych posiłków i zacznie odpowiednio pożytkować dostarczoną energię.

KROK 3: REZYGNACJA Z TŁUSTYCH PRODUKTÓW

Dieta ma zwiększyć wagę ciała, ale nie przysporzyć tkanki tłuszczowej, dlatego nie podnosi się kaloryczności posiłków jedząc bekon, pasztet, wieprzowinę, tłuszcze zwierzęce. Zrezygnuj z tłustego mięsa (boczek, słonina, podroby) i postaw na chude, a co za tym idzie zdrowe mięso.

KROK 4: WPROWADZENIE DO DIETY ZDROWYCH I KALORYCZNYCH PRZEKĄSEK

Kaloryczność możemy podnieść także za pomocą zdrowych przekąsek. Możemy spożywać np. pestki dyni czy słonecznika – zjadać je samodzielnie lub jako dodatek do sałatek czy zup. Z innych produktów warto sięgnąć po muesli, suszone owoce i rodzynki, orzechy i płatki kukurydziane.

KROK 5: WYBÓR ODPOWIEDNICH PRODUKTÓW

Za podstawę posiłków najlepiej wybrać produkty zbożowe stanowiące duży ładunek kalorii. Dobre są makarony, pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż, kluski, placki i naleśniki a także wołowina, morskie ryby i drób. Ważnym składnikiem diety są napoje, które w posiłkach wysokoenergetycznych powinny być zastąpione przez gęste soki owocowo-warzywne i pełnotłuste napoje mleczne. Woda mineralna powinna być ograniczona.

Poprzedni

Dlaczego warto jeść szparagi?

Co to jest ortoreksja?

Następny

Dodaj komentarz