Podjęcie aktywnego treningu wiąże się z zaserwowaniem organizmowi wysiłku, który będzie wymagał równoczesnego wsparcia żywieniowego. Właściwa dieta towarzysząca może znakomicie poprawić efekty treningu, skrócić czas jego trwania oraz zniwelować nieprzyjemne skutki wiążące się z przeforsowaniem mięśni. Żywiąc się właściwie przed ćwiczeniami i po, zyskujemy także pewność, że będą one przynosiły odpowiednie efekty, a nie przeciwnie – dodatkowe zbędne kilogramy.
Dlaczego dieta jest tak ważna?
Intensywny trening wymaga zużycia ogromnych ilości energii. Jedząc zbyt mało bądź też wybierając produkty o niskiej wartości odżywczej, zamiast poprawiać swoją kondycję i sylwetkę, będziemy się męczyć bez widocznych rezultatów. Dodatkowo, niewłaściwa dieta szybko doprowadzi do zaburzenia tzw. procentowego składu ciała czy też do podwyższenia poziomu cholesterolu. Mogą pojawiać się również nieprzyjemne skutki złej diety, czyli zmęczenie, zniechęcenie, a nawet depresja. Efekty tego rodzaju nie są widoczne od razu, dlatego trzeba uważać, jak również co jakiś czas chodzić na badania kontrolne bądź konsultować się ze specjalistą dietetykiem (ogólnie, każdy poważny trening powinien być prowadzony pod okiem specjalisty).
Czas i miejsce ćwiczeń
Wbrew pozorom, czas, w jakim ćwiczymy, jest bardzo istotny (miejsce nieco mniej). Rano ważne jest tzw. obudzenie organizmu, przełączenie go ze snu do działania, a więc jeszcze przed treningiem spożywamy pełnokaloryczny, sycący posiłek. Po treningu dostarczamy sobie jeszcze więcej kalorii. Dlaczego? Uzupełniamy w ten sposób zasoby energetyczne i zapewniamy organizmowi „pożywkę” do budowania masy mięśniowej. Trenując później niż rano lub w środku dnia, pilnujemy zawartości kalorii w posiłku. Jedzenie po treningu, który odbywa się wieczorem, nie może być zbyt obfite. Pamiętajmy o tym, że ostatni posiłek danego dnia powinniśmy zjeść na około trzy godziny przed pójściem spać.
Co powinniśmy jeść?
Osoby aktywne fizycznie muszą, w porównaniu chociażby do tych pracujących głównie umysłowo, dostarczać organizmowi podwyższonej ilości kalorii. Ważne są również składniki pokarmowe takie jak węglowodany, tłuszcze i białko. Przy doborze produktów spożywanych po treningu kierujemy się wspomnianym już kryterium – składem ciała. Odpowiednia ilość wody, tłuszczu i mięśni, w procentach i w przeliczeniu na wagę ciała, pozwala na uzyskanie harmonijnej i ładnie ukształtowanej sylwetki. Często początkujące osoby zauważają, że pomimo niezbyt obfitej diety, skrupulatnie liczonych kalorii i intensywnego wysiłku fizycznego, w dalszym ciągu tyją. Dzieje się tak dlatego, że mięśnie ważą prawie dwukrotnie więcej niż tłuszcz. Przyrost wagi przy intensywnym treningu nie jest więc niczym dziwnym, ale należy zwracać uwagę na zawartość procentową tłuszczu. Jeśli jest zbyt wysoka, czyli przekracza 20%, należy zmienić dietę.
Najskuteczniejsze są węglowodany
Dążąc do jak największej wydajności, stawiamy na węglowodany. Dość widoczny przyrost masy mięśniowej, bez jednoczesnego zwiększania się masy tłuszczu, zyskamy, spożywając po treningu posiłek bogaty w węglowodany, a ubogi w białka (w stosunku 4:1).Taki posiłek jest wysokoenergetyczny i powstrzymuje organizm przed „zjadaniem” wytworzonej masy mięśniowej. Produkty, z jakich możemy korzystać, to na przykład różne smaczne makarony, płatki owsiane, ryż oraz chude mięso (najlepsze będzie drobiowe, np. z kurczaka lub z indyka). Ważne jest też różnicowanie sobie diety – nie zapominajmy o pełnych witamin i barwnych sałatkach z udziałem warzyw lub owoców. W każdym posiłku po treningu obecny może być również nabiał, ale nie powinien przeważać nad produktami bogatymi w węglowodany.