Jakie otręby w diecie dukana?

12 kwietnia 2014 Tagi , , , ,

Każdy z nas dobrze wie o tym, jak ciężko jest zrzucić zbędne kilogramy. W tym celu staramy się wybrać możliwie najlepszą kurację odchudzającą w nadziei, że to właśnie ona pozwoli nam osiągnąć pożądane efekty. Od niedawna bardzo popularna staje się dieta Dukana, której stosowanie naprawdę przynosi rezultaty.

Dieta francuskiego doktora Pierre Dukana eliminuje z naszego jadłospisu bardzo duże ilości węglowodanów i tłuszczy na korzyść spożywania protein, czyli białek. Najważniejszym założeniem diety jest ścisłe trzymanie się listy produktów opracowanych specjalnie dla tej kuracji, wśród których bardzo ważną rolę odgrywają otręby. Sam autor diety uważa, że jest to najlepszy dla zdrowia pokarm na świecie.

[AdSense-A]

Dlaczego otręby?

Otręby to nic innego, jak pozostałości uzyskiwane podczas przemiału ziaren owsa na mąkę, czyli otoczki tego zboża. Otręby zawierają 19 procent błonnika, co jest głównym powodem, dla którego Dukan poczuł do nich tak wielką sympatię. Co więcej produkt ten wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego i w dużej mierze przyśpiesza odchudzanie.

Otręby owsiane

Otręby owsiane mają wiele pozytywnych cech. Po pierwsze zawierają one włókna rozpuszczalne, które tworzą w przewodzie pokarmowych swojego rodzaju żel ułatwiający tranzyt treści w jelitach. Jest to bardzo wartościowa cecha w procesie odchudzania, gdyż ułatwia wypróżnianie. Co więcej otręby owsiane mają zdolność absorpcji pozostałości pokarmu oraz złogów w jelitach, dzięki którym możemy im przypisać kolejną cenną funkcję –  funkcję oczyszczającą. Najważniejszą zaletą otrębów owsianych w czasie trwania kuracji odchudzającej jest to, że w połączeniu z wodą zwiększają one swoją objętość i maksymalnie wypełniają nasz żołądek. Efektem jest szybsze uzyskanie efektu sytości i w dalszej konsekwencji – zjedzenie mniejszego posiłku. Otręby spokojnie można łączyć z mlekiem, bądź ulubionym jogurtem. Pamiętajmy jednak, że nie należy przesadzać z ilością spożywanych otrębów. Doktor Pierre Dukan zaleca spożywanie dwóch łyżek stołowych tego produktu dziennie w pierwszych fazach trwania kuracji odchudzającej, następnie zwiększając ją do trzech.

Otręby owsiane możemy również zastępować otrębami pszenicznymi. Autor nie wspomina nic o otrębach żytnich, gdyż zawarta w nich naprawdę duża ilość białka może stanowić zagrożenie dla niektórych osób stosujących dietę.

Ubarw swój otrębowy jadłospis

Przy odrobinie chęci, inwencji i zdolności kulinarnych nielubiane otręby można zamienić na przykład w pyszne otrębowe bułeczki. Ich skład jest całkowicie zgodny z zaleceniami doktora Dukana, a robi je się niesamowicie łatwo. Wystarczy przygotować 4 łyżki stołowe otrębów pszennych, 10 łyżek otrębów owsianych, 3-4 łyżki maślanki, 3-4 łyżki chudego twarogu, 2 jajka i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i czekamy, aż otręby trochę spęcznieją. Na koniec formujemy placki i wrzucamy na blachę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C ok 35 minut. Smacznego!

Poprzedni

Wady i zalety diety 1000 kcal

Co powinni jeść biegacze?

Następny

Dodaj komentarz