Banany to owoce drzewa bananowego rosnącego głownie w krajach o klimacie międzyzwrotnikowym, głównie na terenie Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Stanowią znakomitą przekąskę między posiłkami i pyszny dodatek do deserów. Owoce te mimo swoich walorów smakowych przez Europejczyków bywają często niedoceniane. Niewiele osób wie, że stosując miazgę z banana na ranę po oparzeniu możemy szybko złagodzić nieprzyjemny ból. Banany zawierają w sobie wiele witamin i mikroelementów. 100 gram jadalnej części banana dostarcza nam około 80 kcal, co powoduje iż po zjedzeniu banana czujemy się lepiej i mamy więcej energii do życia.
Źródło witamin
Banan jest źródłem bogactwa witaminy C, która zwiększa odporność organizmu i przyspiesza gojenie się ran. Z kolei witaminy z grupy B (witaminy B1, B2 i B6), w które banany są również bogate, wspomagają pracę układu nerwowego, dzięki czemu zwiększa się nasza koncentracja. Witamina B6 reguluje poziom cukru we krwi. Witamina A natomiast zawarta w bananach, odpowiada za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Banany zawierają też duża ilość magnezu. Odpowiedzialny jest on za wiele funkcji naszego organizmu. Wspomaga on funkcjonowanie układu mięśniowego i nerwowego. Jego brak powoduje tzw. skurcze mięśni. Zapobiega ona również odkładaniu się cholesterolu w układzie krwionośnym.
Bogactwo mikroelementów
Banany zawierają duże ilości potasu. Wpływają pozytywnie na nasz organizm, poprawiają funkcjonowanie naszego układu krwionośnego i zmniejszają problemy z nadciśnieniem. Banany zawierają tez małe ilości sodu, więc nie przyczyniają się do zatrzymania wody w organizmie. Z kolei, żelazo zawarte w bananach stymuluje produkcję płytek krwi i zapobiega anemii.
Serotonina i antyoksydanty
Banany bogate są również w tryptofan, który w organizmie człowieka uwalania serotoninę. Jest ona substancją wpływając pozytywnie na nasz organizm. Poprawia nam humor i dodaje energii. Dlatego też banan jest dobry zamiennikiem dla czekolady, która ma podobne właściwości. W bananach zawarta jest też duża ilość naturalnych antyoksydantów z grupy fenolowych. Chronią one nerki. Wzmacniają i regenerują błonę śluzową żołądka.
Jedząc banany, możemy pomóc swojemu organizmowi, wzbogacając go o odpowiednie witaminy i mikroelementy.