Jakie słodycze są najmniej kaloryczne?

22 kwietnia 2015 Tagi , , ,

Osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce i zachowaniu nienagannej kondycji starają się zazwyczaj eliminować cukier z codziennego jadłospisu. Wszelkiego rodzaju batony, czekolady, ciasta ze sklepowych półek zawierają imponujące ilości kalorii, będąc jednocześnie bardzo mało wartościowym posiłkiem dla organizmu. Całkowita rezygnacja z cukrów nie jest jednak rozsądnym wyjściem. Węglowodany pełnią przecież kluczową rolę w homeostazie, regulując procesy transportowe, budulcowe i zapasowe.

Trudno zapomnieć też o zwyczajnej przyjemności płynącej z jedzenia słodkich rzeczy, a tej nie należy się przecież wystrzegać. Stosując się do kilku prostych zasad można bez obawy o wagę sięgać po niektóre przekąski, wychodząc na przeciw zarówno własnym kubkom smakowym, jak i zaleceniom zdrowego żywienia.

Słodycze staraj się przygotowywać samodzielnie

Nie jest tajemnicą, że najmniej kaloryczne słodycze to te, przygotowywane w zaciszu własnej kuchni. Piekąc samodzielnie ciasto czy gotując budyń można tak modyfikować przepisy, by zawierały mniejszą ilość kalorii. Ma się również kontrolę nad jakością użytych składników. Choć to rozwiązanie czasochłonne, to warto raz w tygodniu przygotować sobie np. domowe ciastka owsiane, zamrozić i zabierać w tygodniu do pracy, jako przekąskę na podwieczorek.

Unikaj białego cukru

Spełniając oczekiwania współczesnego konsumenta, wielu producentów wprowadziło do swoich ofert słodycze z dodatkiem cukru trzcinowego, brzozowego lub ksylitolu. To nie tylko mniej kaloryczny wariant słodkiej przekąski, ale i łatwiej przyswajalny dla organizmu. Apetyt na słodkie świetnie zaspokoją też rzeczy słodzone miodem, który choć nie różni się zbytnio kalorycznością od białego cukru, to jest o wiele bardziej intensywny.

Wybieraj słodycze z dodatkiem pełnoziarnistych zbóż i błonnika

Ciasto pełnoziarniste lub batonik z musli to dobry pomysł na słodką przekąskę. Zawierają dużo błonnika, dzięki czemu posiłek zostanie szybko strawiony i nie odłożony w postaci tkanki tłuszczowej. Takie produkty często wzbogacane są suszonymi owocami lub orzechami, bogatymi w witaminy i kwasy tłuszczowe, które podnoszą też walory smakowe. Kaloryczność przeciętnego batonika zbożowego nie przekracza 180 kalorii, można więc sięgać po nie bez wyrzutów sumienia.

Latem sięgaj po lody i sorbety

O ile wyprodukowane z naturalnych składników, pozbawione polew z utwardzonego tłuszczu i sosów, lody – to jedne najmniej kalorycznych słodyczy. Te śmietankowe to tylko 155 kalorii w stu gramach, a jeszcze lepszym pomysłem na słodką ochłodę będą sorbety. Ich podstawę stanowią zamrożone, zmiksowane owoce i soki. To lekka, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa przekąska.

Pokochaj gorzką czekoladę, jogurty naturalne i cynamon

Nie musisz rezygnować z czekoladowych polew, aksamitnych kremów i aromatycznej kawy smakowej. Naucz się mądrze podmieniać tradycyjne składniki. Mleczną czekoladę zamień na deserową. Analogicznie – zrezygnuj z gotowych napojów czekoladowych na rzecz prawdziwego kakao. Zamiast śmietany kremówki używaj jogurtu, a naleśniki czy gofry zamiast cukrem pudrem posypuj cynamonem. Dzięki temu, nadal możesz przygotowywać słodkie posiłki, nie martwiąc się, że negatywnie odbiją się na sylwetce.

Poprzedni

Jak odchudzić brzuch?

Miód a odchudzanie

Następny

1 komentarz do wpisu “Jakie słodycze są najmniej kaloryczne?”

Dodaj komentarz