Jakie są skutki niedoboru cynku?

, 18 maja 2014 Tagi , ,

Wszyscy wiemy jak ważne jest racjonalne odżywianie, niemniej jednak w dzisiejszych, zabieganych czasach duża liczba osób zdaje się bagatelizować tę kwestię. Jemy szybko, nieregularnie a w dodatku zaśmiecamy swoje organizmy pożywieniem, które nie służy ani naszemu zdrowiu ani urodzie. Często doprowadzamy do awitaminozy i cierpimy ze względu na różnorakie niedobory. Jednym z poważniejszych uchybień na naszym zdrowiu jest niedobór cynku.

Jedzenie na probsie

Zdrowe jedzenie co prawda jest w modzie,ale nadal w pewnych kręgach społecznych nie przywiązuje się należytej uwagi do sposobu odżywiania. Menagerowie, kierownicy dużych firm oraz wszyscy Ci, którzy żyją w biegu i stresie wolą zapełnić żołądek szybkim jedzeniem, niż przygotować zdrowy posiłek. Wydaje się, że takie są przykre skutki życia w obecnych czasach, ale w przeważającej części przypadków jest to nieświadomość lub zwyczajne lenistwo.

Objawy niedoboru cynku

Niedobór cynku w diecie może mieć dla naszego zdrowia katastrofalne skutki. Z początku nie dzieje się nic złego, ale już po jakimś czasie zauważamy, że nasze paznokcie blakną i zaczynają pokrywać się białymi plamkami, włosy wypadają, rany trudniej się goją a naszą twarz pokrywa trądzik lub dziwne wypryski. Wszystkie te objawy mogą wskazywać na niedobór cynku. W organizmie dorosłego człowieka cynk stanowi około 2,2 grama, jeżeli zaniedbamy jego podaż odbije się to negatywnie na naszym zdrowiu. Przede wszystkim przyczynami niedoboru są różnego rodzaju diety odchudzające. Osoby, które chcą schudnąć stosują restrykcyjną dietę, która nie dostarcza do organizmu wystarczającej ilości składników mineralnych i witamin. Jeżeli ta sytuacja się przedłuża, w naszym organizmie mogą ujawnić się nieprzyjemne symptomy chorobowe.

Young woman cooking vitamins and minerals

Przyczyny braków w cynku

Uważać powinniśmy także na biegunki, nadmiar alkoholu, przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej a także cukrzycę. Jeżeli któryś z tych aspektów nas dotyczy, to istnieje większe prawdopodobieństwo, że może brakować nam cynku. Żeby nie dopuścić do takiego stanu warto wzbogacić swoją dietę w następujące produkty: kaszę gryczaną, mięso, ryby, ostrygi, orzechy, nasiona słonecznika oraz wątróbkę. Produkty te zawierają stosunkowo dużo łatwo przyswajanego cynku, którego nasz organizm tak bardzo potrzebuje.

Jak uzupełniać cynk

Nie narażajmy się na ślepotę zmierzchową, trądzik czy trudno gojące się rany. Niedobór cynku w dłuższej perspektywie jest zdradliwy i powoduje zmiany, które trudno cofnąć. Nawet jeśli nie możemy odżywiać się zdrowiej, powinniśmy zainwestować w preparaty, które będą suplementowały cynk w naszej diecie. Najbardziej popularne i najskuteczniejsze są preparaty z chelatowanym cynkiem w których składnik ten znajduje się w postaci tzw. chelatu. Chelaty są lepiej przyswajane przez organizm niż zwykłe związki mineralne, które zamiast wspomagać nasze ciało są z niego wydalane. Cynk pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, wchodzi w skład enzymów i hormonów, wspomaga odporność, normuje łaknienie. Nie wolno nam bagatelizować tak ważnych funkcji bo zdrowie mamy tylko jedno i zaniedbane często nie daje się odbudować. Dostarczanie odpowiedniej ilości cynku powinno stać się jednym z najważniejszych aspektów naszego sposobu odżywiania. To samo tyczy się pozostałych składników mineralnych oraz witamin.

Poprzedni

Jak poprawić kondycję?

Co daje jazda na rowerze?

Następny

Dodaj komentarz