Jakie witaminy zawierają jajka?

Tagi , , ,

O przeznaczeniu i wykorzystaniu jajek można mówić długo, podobnie jak wiele już dyskutowano na temat tego, czy jajka są zdrowe czy nie. Przez wiele lat uważano, że z powodu ogromnej dawki cholesterolu, jaką zawiera żółtko powinno się maksymalnie ograniczać ich spożycie, jednak badania wykazały, że poza cholesterolem żółtko zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, które ten poziom regulują. Skoro cholesterol nam nie grozi to pozostaje jedynie wspomnieć, że jajko jest najbogatszym w składniki odżywcze produktem, jaki istnieje na świecie. Zapewne wynika to z faktu, że stanowi ono zalążek przyszłego organizmu, a więc musi posiadać wszystko, co stanowi istotę rozwoju.

Jakie cenne składniki zawierają jajka?

  • Witaminy A i E – odpowiadające za stan naszej skóry, włosów, paznokci a przede wszystkim wzroku. Obie są też skutecznym środkiem zwalczającym wolne rodniki.
  • Witamina D – odpowiadająca za prawidłowy rozwój układu kostnego, szczególnie potrzebna małym dzieciom i osobom starszym. Wytwarzana tylko pod wpływem słońca. Jej brak prowadzi do poważnej choroby, jaką jest krzywica.
  • Witaminy z grupy B – B1, B2, B6, B12 – pełniące bardzo ważną rolę w regulacji pracy naszego układu pokarmowego, metabolizmie węglowodanów, białek odpowiadają za układ nerwowy poprawiając pamięć i zapobiegając depresji, dbają o śluzówki i skórę, biorą udział w wytwarzaniu hemoglobiny, zwiększają odporność, wspomagają mięśnie i mają jeszcze wiele innych pożytecznych działań.
  • Witamina K – strażnik naszej krwi, reguluje jej krzepliwość, ale działa także przeciwzapalnie i przeciwbólowo, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, hamuje rozwój nowotworów, wspomaga budowę tkanki kostnej.
  • Składniki mineralne – w jaju występują takie pierwiastki, jak magnez, żelazo, jod, wapń, fosfor, sód, cynk, miedź i selen mające ogromne znaczenie dla pracy układu nerwowego, kostnego, tarczycy, krwi, układu odpornościowego i wielu innych.
  • Ważne związki pokarmowe – jest ich sporo począwszy od luteiny i zeoksantyny chroniących oko przed promieniami UV, zmniejszających ryzyko zaćmy i zwyrodnienia żółtej plamki, kwasy omega-3 wspierają rozwój tkanki mózgowej, białko w łatwo przyswajalnej postaci buduje mięśnie, cholina wspomagająca procesy uczenia się i zapamiętywania.

Podsumowując jaja powinny obowiązkowo znaleźć się w naszej diecie. Zalecana ilość to 2 dziennie u dorosłych i 4-5 tygodniowo u dzieci z wyłączeniem osób, które mają do tego przeciwwskazania zdrowotne. Cholesterol nie stanowi w nich zagrożenia, ponieważ na 5 g kwasów tłuszczowych zaledwie 1,5 g to kwasy nasycone. Wartości odżywcze jaja, to 74,8% wody, 12,6% białka, 10,0% tłuszczu, w tym 0,42% cholesterolu, 1,1% prostych węglowodanów. Wartość energetyczna 100 gramów jajek to 147 kcal.

Poprzedni

Czy odsysanie tłuszczu jest bezpieczne?

Dlaczego tryb siedzący zabija?

Następny

Dodaj komentarz