Jałowiec pospolity ☯ zioła na nerki

Jałowiec pospolity ☯ zioła na nerki

952
PODZIEL SIĘ

Jałowiec pospolity to kująca roślina z niewielkimi granatowymi owocami. Wytwarza się z niej słodki napój o właściwościach zdrowotnych. Szczególnie istotne znaczenie ma dla układu moczowego człowieka.

Wpływ jałowca na zdrowie

Jałowiec jest rośliną jakiej spożycie powoduje dużą produkcję moczu. Już samo to działa zbawiennie na chore nerki, ponieważ zostają one dokładnie przepłukane. Przy chorobach nerek zaleca się spożywanie dużych ilości płynów, aby osiągnąć podobny efekt. Nie zawsze jednak jest to możliwie, na przykład w przypadku małych dzieci, które nie chcą pić, gdy nie są spragnione. Wówczas zioła moczopędne pomagają w płukaniu nerek, oraz przewodów moczowych. Lecznicze działanie na nerki mają owoce jałowca o słodkawym smaku i niepowtarzalnym aromacie. Są one bardzo odżywcze i zawierają zaskakująco dużo substancji, które wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka. Oprócz działania silnie moczopędnego zawiera związki bakteriobójcze. Pomaga więc w przy zapaleniu pęcherza moczowego oraz nerek o podłożu bakteryjnym. Oprócz tego wspomaga nerki w oczyszczaniu organizmu z toksyn poprzez wydalenie ich z moczem. Jałowiec wzmacnia nerki oraz pomaga w ich osłanianiu przed szkodliwym wpływem substancji spożywczych.

Jak zbierać i spożywać jałowiec?

Jałowiec pospolity jest rośliną dość rzadko występującą. Zasadzony na przykład w ogrodzie daje owoce dopiero na drugi rok. Porą zbierania jest jesień, kiedy zdarzają się już pierwsze przymrozki. Wówczas najwygodniej oderwać owoce od gałązki. Do spożywania nadają się wyłącznie owoce ciemnogranatowe, nie należy zbierać ich gdy są zielone, gdyż mogą po prostu zaszkodzić. Suszenie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze, nawet około czterdziestu stopni, w przewiewnym miejscu. Do celów leczniczych stosuje się kilka łyżek stołowych wywaru sporządzonego na bazie ususzonych owoców, dwa razy dziennie. Aby go przyrządzić, należy przez kilka minut gotować suszone owoce. Tak przygotowany wywar należy trzymać pod przykryciem, przedtem przecedzić, aby pozbyć się kawałków owoców.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.