Pojęcie diety jest najczęściej rozumiane, jako sposób odżywiania właściwy dla procesu odchudzania. W rzeczywistości słowo dieta odnosi się do odżywiania w ogóle każdego człowieka. W każdym wieku i bez względu na różne przeciwwskazania. Prawidłowa dieta zdrowego człowieka powinna być odpowiednio zbilansowana. Co oznacza, że ilość dostarczanych kalorii musi się równać z tymi wydatkowanymi w ciągu dnia. Jeśli bilans jest dodatni to efektem bywa przybieranie na wadze, jeśli ujemny, to chudnięcie.
Zacznij gotować zdrowo!
Oczywistym jest, że osoby dbające o linię powinny stale balansować na granicy ujemnego bilansu, a te, które już redukują wagę nawet schodzić poniżej. Dlatego ważne jest przestrzeganie kilku zasad, które pozwolą na komponowanie jadłospisu pozwalającego chudnąć, a jednocześnie odżywiać się bez wyrzeczeń i głodowania.
- Warto pamiętać, że w odchudzaniu nie chodzi o ilość dostarczonego pożywienia, lecz o jego jakość. Przykładowo 100 gramów kotleta schabowego w panierce to 316 kcal i aż 24 g tłuszczu podczas gdy tę samą wartość kaloryczną mają aż 2 kilogramy zielonych ogórków albo 1,7 kg pomidorów. Oczywistym jest, że wielka miska sałatki warzywnej bardziej nas nasyci niż niewielki kotlecik.
- Dieta nie oznacza całkowitych eliminacji tłuszczu i węglowodanów, a dostarczanie wszystkich składników jest ważne ze względu na zdrowie. Dlatego lepiej układać dietę wszechstronną, wybierając właściwe węglowodany i właściwe tłuszcze niż korzystać z tych jednokierunkowych. Opartych tylko na tłuszczach, eliminujących węglowodany czy monodietach.
- Dla naszego dobrego samopoczucia ważny jest także sposób przyrządzania potraw. Smażenie to dostarczanie zbędnych tłuszczy, gotowanie w wodzie to pozbawianie wartości odżywczych. Najlepszym sposobem jest gotowanie na parze lub pieczenie w folii bez dodatku tłuszczu.
- Niezwykle ważnym w diecie jest dodatek błonnika i składników mineralnych. Codziennym rytuałem powinno się stać dosypywanie otrębów do sałatek, pełnoziarniste wyroby, a także duża ilość przypraw, które zastąpią niezdrową sól i cukier.
- Najlepiej wyeliminować z jadłospisu słowo „sos”. Dotyczy to zwłaszcza tych na zasmażkach, z dodatkiem mąki, tłustej śmietany, gęstych majonezów. Jeśli domownicy nie potrafią się bez nich obejść można zastąpić je winegretem. Lekkimi sosami jogurtowymi z dodatkiem ziół, a do jajek czy wędliny używać chrzanu.
- Posiłki powinny odbywać się regularnie, zawsze o tych samych porach. Z uwzględnieniem odpowiedniego rozkładu kalorii od dominującego obiadu po najlżejszą kolację.
- Surówka w kilku wersjach to obowiązkowy dodatek do każdego posiłku. Jeśli poczuje się niedosyt zawsze można go uzupełnić świeżymi warzywami. Te ostatnie, jako źródło błonnika pozytywnie wpłyną na przemianę materii i poprawią trawienie.