Johimbina w walce z tłuszczem

9 marca 2021 Tagi , ,

Osoby systematycznie trenujące na siłowni, których celem jest precyzyjne rzeźbienie sylwetki wciąż poszukują sposobów na przekształcenie tkanki tłuszczowej w masę mięśniową. Efekty są w dużym stopniu uzależnione od właściwości indywidualnych organizmu i nie zawsze bywają łatwe do osiągnięcia. W takich wypadkach poszukuje się różnych metod treningu czy też preparatów wspomagających, które tę walkę ułatwią. Jednym z ostatnich, jakie pojawiły się na rynku i w szafkach osób aktywnych są preparaty z johimbiny.

Co to jest johimbina?

Johimbina to związek chemiczny z grupy alkaloidów, który w naturalnej postaci występuje w korze afrykańskiego drzewa Johimba. Poza środowiskiem naturalnym jest także syntetyzowana w laboratoriach w postaci chlorku, co zdecydowanie wpływa na jej dostępność.

Zasada działania johimbiny jest zbliżona do kofeiny lub efedryny ujawniając działanie stymulujące redukcję tkanki tłuszczowej. Przebiega ono w dwóch fazach. Pierwszą z nich stanowi zablokowanie tzw. receptorów alfa-2-adrenergicznych. Są to wyspecjalizowane komórki odpowiadające za uruchamianie lub hamowanie procesu spalania tłuszczu. Receptory te znajdują się w innych obszarach ciała u kobiet i mężczyzn, dlatego te pierwsze największy problem mają zawsze z eliminacją tkanki tłuszczowej okolicach pośladków i ud, a mężczyźni w okolicach brzucha.

Odchudzanie
Odchudzanie

Jak działa johimbina?

Kiedy receptory są aktywne spalanie tłuszczu nie zachodzi. Mechanizm działania johimbiny w pierwszym etapie sprowadza się do blokowania tych receptorów. „Uśpione” komórki nie mają wpływu na proces redukcji tkanki. Taki stan rozpoczyna drugą fazę procesu, jaką jest wytwarzanie dużych ilości noadrenaliny, hormonu pobudzającego lipazę, czyli proces spalania tkanki tłuszczowej. Z jednej strony usunięcie blokady, a z drugiej przyspieszenie uwalniania tłuszczu i jego spalania sprawiają, że proces chudnięcia przebiega znacznie szybciej i skuteczniej.

Czy johimbina jest dla każdego?

Stosowanie johimbiny w walce z tłuszczem ma swoje ograniczenia. Podawanie preparatu wymaga obserwacji z uwagi na indywidualną tolerancję każdego organizmu. Przeciwwskazaniem są problemy z ciśnieniem krwi, choroby układu nerwowego, pokarmowego, nerek i serca, a także okres ciąży i laktacji. Konsultacji wymaga stosowanie alkaloidu wraz z lekami, zwłaszcza antydepresantami i antyalergicznymi. Ważne jest także, aby mając do wyboru preparat naturalny i chemiczny wybierać ten drugi. Bowiem jest on czysty i pozbawiony domieszek innych alkaloidów, występujących w korze johimby. Optymalna dawka johimbiny wynosi około 0,2 mg na kilogram masy ciała, ale w fazie początkowej warto zaczynać od mniejszych dawek i stopniowo przyzwyczajać organizm do preparatu, a w przypadku małej tolerancji uniknąć poważnych objawów ubocznych. Ważną kwestią jest też negatywny związek alkaloidu z insuliną, dlatego nie powinno się go przyjmować w porach posiłków, kiedy zwiększona produkcja hormonu niweluje preparat.

Poprzedni

Dlaczego ryby są zdrowe?

Jak poziom insuliny oddziałuje na nasze odchudzanie

Następny

Dodaj komentarz