Kaloryczność owoców

, , 7 maja 2014 Tagi , ,

Chęć zgubienia kilku zbędnych kilogramów pojawia się najczęściej wraz z nadejściem pierwszych ciepłych dni. Ładna, słoneczna pogoda zachęca do spacerowania lub podejmowania aktywności na świeżym powietrzu. Same spacery bądź sport nie wystarczą jednak, gdy w dalszym ciągu będziemy nieprawidłowo się odżywiać – zgubione kilogramy szybko wrócą, tzw. „efekt jojo”,a wysiłek włożony w aktywność fizyczną pójdzie na marne.

Odpowiednia dieta – owoce to genialny pomysł!

Organizm potrzebuje pewnej ilości kalorii dziennie, przy czym ilość ta rośnie, jeśli na przykład dużo się ruszamy, wykonujemy ciężką pracę, trenujemy itd. Wiele zależy też od wagi i wzrostu. Chcąc obliczyć, ile kalorii musimy dostarczyć własnemu organizmowi w ciągu dnia, możemy skorzystać ze specjalnych kalkulatorów, dostępnych na przykład w internecie (wpisz w wyszukiwarkę „zapotrzebowanie kaloryczne”). Oprócz kalorii, ważne są też składniki odżywcze, makro- i mikroelementy, a także nasze preferencje żywieniowe (nie każdy lubi to samo). Specjaliści od żywienia coraz częściej podkreślają ogromne znaczenie owoców w diecie, jeśli więc lubimy te produkty i chcemy bez dużych wyrzeczeń pozbyć się „balastu” w postaci nadwagi, będzie to dieta w sam raz dla nas.

Określenie kaloryczności owoców

Dieta owocowa nie polega na zjadaniu każdego owocu, który akurat nam wpadnie w ręce. Owszem, byłoby to na pewno rozwiązaniem smacznym, ale niektóre owoce mają więcej, inne mniej kalorii, więc spożycie zbyt dużej ich ilości również spowodowałoby przekroczenie wyznaczonego, dziennego limitu. Dobre wyjście stanowi sporządzenie sobie czegoś na kształt zestawienia, w którym uwzględnimy rodzaj owocu, a także ilość kalorii na 100 g (wtedy łatwo obliczymy, ile czego możemy zjeść, i zaplanujemy odpowiednie posiłki).

Podczas układania listy weźmy pod uwagę zarówno dostępność konkretnego produktu, jak i nasze preferencje żywieniowe. Na przykład lubimy bardzo truskawki i banany – te pierwsze będą łatwe do nabycia wiosną, te drugie możemy kupić przez cały rok w sklepach spożywczych. Kaloryczność owoców z kolei ważna jest w przypadku spożywania ich pojedynczo bądź w daniach typu surówki czy desery, kiedy trudniej jest określić coś „na oko”.

Poniżej przykładowa lista, prezentująca wartość kaloryczną kilku najpopularniejszych owoców:

  • Banan – 70 kalorii/100 g
  • Jabłko – 49 kalorii/ 100 g
  • Maliny – 37 kalorii/ 100 g
  • Mandarynki – 37 kalorii/ 100 g
  • Truskawki – 33 kalorie/ 100 g
  • Nektarynki – 70 kalorii/ 100 g
  • Gruszka – 57 kalorii/ 100 g
  • Czereśnie – 57 kalorii/ 100 g
  • Cytryna – 25 kalorii/ 100 g
  • Winogrona – 70 kalorii/ 100 g

W jakiej formie spożywać owoce?

Owoce można stosować jako dodatek do dowolnego dania, a także jako główny jego składnik. Doskonale funkcjonują też samodzielnie – wybrany owoc wystarczy jako deser bądź może być smacznym drugim śniadaniem. W lecie bardzo popularne są surówki bądź lody owocowe, a także kompoty, kisiele, dżemy i galaretki. Przy przygotowywaniu tego typu posiłków zwracamy uwagę, czy ilość kalorii nie przekracza określonej dziennej dawki. Jeśli posiadamy własne owoce, warto jest sporządzić z nich przetwory, które poczekają w piwnicy bądź spiżarce na chłodniejsze pory roku. Truskawki, wiśnie, jagody i inne niewielkie owoce można zamrozić – będą świeże przez dłuższy czas. Inną metodą konserwacji w celu przechowania na dłużej stanowi suszenie, stosuje się je w przypadku jabłek, gruszek czy też winogron.

Poprzedni

Jak odchudzić nogi?

Pilates w ciąży

Następny

Dodaj komentarz