Karczoch ☯ zioła na wątrobę

Karczoch ☯ zioła na wątrobę

1083
PODZIEL SIĘ

Karczoch to warzywo przypominające kwiat w rozkwicie, jakie jest chętnie spożywane w kuchni śródziemnomorskiej. Budzi zainteresowanie także na polskim stole. Smakuje intensywnie i nie każdemu odpowiada, ale jeśli ktoś ma problemy z ważnym organem jakim jest wątroba, powinien się poświęcić i spróbować tego dania.

Wpływ karczocha na wątrobę

Częściami rośliny jakie najlepiej wpływają na ludzką wątrobę są korzenie oraz liście. Zawierają one cenną substancję jaką jest cynaryna. Wpływa ona na cały układ pokarmowy, jakiego wątroba jest bardzo ważnym elementem. Przyśpiesza metabolizm, likwidując problemy z zaparciami, niestrawnością. Cynaryna pobudza także wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci oraz jednocześnie oczyszczania woreczków żółciowych ze złogów.

Dzięki temu proces trawienia jest bardziej efektywny, zapobiega to także w dużej mierze chorobom takim jak tworzenie się bardzo bolesnych kamieni żółciowych, gdzie w skrajnych przypadkach konieczna jest interwencja chirurgiczna. Substancja ta zawarta w karczochu jest też pomocna w zbijaniu cholesterolu, jakiego wątroba jest głównym twórczym.

Karczoch pomaga w odchudzaniu i utrzymaniu młodości

Wątroba jest głównym motorem do oczyszczania organizmu. Jeśli szwankuje następuje szybsze starzenie się, skóra staje się poszerzona, tworzą się na niej plamy, brzuch jest wzdęty. Człowiek wygląda na znacznie starszego niż wskazuje metryka. Powoduje to dyskomfort, czasem nawet myśli samobójcze. Spożywanie karczocha pozwala na dostarczenie do organizmu kwasu chlorogenowego, jaki ma właściwości absorbowania cukru w przewodzie pokarmowym przez co organizm musi korzystać z nagromadzonych zapasów węglowodanów i tłuszczów.

Dzięki temu praca wątroby jest mniej przeciążona i znacznie lepiej radzi sobie ona z zadaniem przekształcania węglowodanów i białek na tłuszcze. Pozwala to na dłużej zachować zdrowy, młody wygląd. W aptekach dostępne są odpowiednie tabletki z karczochem, ale lepiej wybrać sok lub wywar z karczocha w celach leczniczych, aby dodatkowo nie obciążać wątroby oraz uzyskać szybsze efekty.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.