Strona główna Odchudzanie Kawa zbożowa a odchudzanie

Kawa zbożowa a odchudzanie

9221
0
PODZIEL SIĘ
Kawa zbożowa a odchudzanie
4 (80%) 1 vote

W wielu publikacjach dostępnych w internecie można spotkać się z poglądem, że kawa zbożowa wspomaga odchudzanie. Czy rzeczywiście to robi? Jak wykorzystać ten rodzaj kawy, by pomóc sobie w walce z nadwagą? Czy kawa zbożowa ma jakąś przewagę nad tradycyjną kawą kofeinową?

Herbata i kawa zbożowa a odchudzanie

Ani kawa zbożowa, ani kawa kofeinowa, ani żadna herbata czy inny napój (np. kakao) nie mogą być traktowane jako środki odchudzające same z siebie. Takich właściwości nie mają właściwie żadne produkty spożywcze. Napoje te nie mogą więc stać się filarami diety, ani tym bardziej zastąpić aktywności fizycznej. Jednak w odchudzaniu przydać się mogą.

Stwierdzono na przykład, że alkaloidy zawarte w tradycyjnej kawie i większości gatunków herbat mogą działać pobudzająco m.in. na przemianę materii lub proces lipolizy (rozpadu tłuszczu). Mogą więc lekko wspomóc proces utraty wagi.
Czy kawa zbożowa pozbawiona alkaloidów również ma szanse zadziałać w ten sposób?

Cup of tea with chicory, on wooden background
Fot. Depositphotos

Skład kawy zbożowej

Kawa zbożowa wytwarzana jest z cykorii, buraków cukrowych, kilku zbóż, a czasem innych roślin (może zawierać m.in. głóg lub tarninę). Jej skład jest więc bardziej zróżnicowany od składu tradycyjnej kawy i herbaty. Zawiera ona:

  • goryczki z cykorii, które pozytywnie wpływają na trawienie i pracę jelit,
  • błonnik, który również poprawia pracę jelit, a dodatkowo blokuje wchłanianie części tłuszczów i węglowodanów,
  • magnez – pierwiastek kluczowy dla układu nerwowego, biorący również udział w przemianach metabolicznych,
  • inulinę, która jest probiotykiem tzn. substancją sprzyjającą rozwojowi korzystnej mikroflory jelitowej, a dodatkowo poprawia przyswajalność wapnia,
  • polifenole – je można znaleźć i w tradycyjnej kawie, ale w kawie zbożowej są nieco bardziej zróżnicowane.

Jak wynika z powyższego zestawienia kawa zbożowa ma jedną sporą przewagę nad kawą tradycyjną – dostarcza organizmowi więcej składników i bardzo ważnego minerału – magnezu. Kawa kofeinowa magnez wypłukuje.

Zróżnicowanie składników, które są składnikami biologicznie aktywnymi, może sprzyjać utracie wagi, regulacji procesów trawienia, metabolizmu, czy wreszcie poprawie profilu hormonalnego, który ma niebagatelny wpływ na funkcjonowanie organizmu i jego skłonności do przybierania na wadze. Może więc wspomagać odchudzanie.

Inne właściwości kawy

Kawa zbożowa nie działa co prawda tak pobudzająco jak kawa kofeinowa, ale może lekko ożywiać umysł i ciało. Ma nieco inny smak od tradycyjnej kawy, ale jej walory smakowe można podnieść przyprawami, poza tym nie są to różnice aż tak drastyczne, by zniechęcały osoby przyzwyczajone do kawy kofeinowej.
Warto o tym pamiętać tym bardziej, że kawa zbożowa ma pewną istotną przewagę nad kofeinową: jest znacznie łagodniejsza dla żołądka i trzustki. Nie podrażnia żołądka i nie zmusza trzustki do wytężonej pracy – osoby z dolegliwościami trawiennymi lub wrażliwym przewodem pokarmowym powinny to docenić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.