Strona główna Jedzenie Kawowe desery doskonałe na letnie przyjęcia.

Kawowe desery doskonałe na letnie przyjęcia.

1964
0
PODZIEL SIĘ

Lato coraz bliżej. Już teraz w wielu miejscach kraju doświadczamy pierwszych w tym roku upałów, a to dopiero początek!

Z jednej strony lato to fantastyczny czas, kiedy możemy spędzać aktywny wypoczynek na łonie natury, możemy grillować z przyjaciółmi, urządzać przyjęcia w ogrodach, a z drugiej strony to właśnie wspomniane upały, które szczególnie ostatnimi czasy są nie do zniesienia.

coffee and dessert cinnabon on a crumpled paper
coffee and dessert cinnabon on a crumpled paper

Na pogodę nie mamy wpływu, ale możemy próbować przetrwać, ratując się wypoczynkiem w cieniu drzew i napojami czy deserami, które przyniosą choć chwilową ochłodę! Każdy miłośnik kawy z całą pewnością będzie zachwycony świetnymi deserami kawowymi, które idealnie wpasują się w klimat letnich przyjęć. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów oraz zapraszamy na Przepisynakawe.pl!

Aksamitny deser kawowo-brzoskwiniowy

Kawa i owoce to naprawdę świetne połączenie. Każdy, kto jeszcze tego nie wie, czym prędzej powinien się o tym osobiście przekonać! Deser jest naprawdę prosty i szybki!

Potrzebne składniki (na 3-4 porcje w zależności od wielkości pucharków):

  • 500 g serka homogenizowanego (najlepiej waniliowy, śmietankowy)
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Cukier do smaku (opcjonalnie)
  • brzoskwinie z puszki
  • kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżki mleka

Serek, cukier, kawę i mleko łączymy przy pomocy miksera – musimy uzyskać możliwie najgładszą masę. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (możemy również na chwilę włożyć do zamrażarki). W tym czasie drobno kroimy brzoskwinie i ścieramy czekoladę na wiórki. Na dno pucharków rozkładamy po warstwie owoców, nakładamy masę kawową, ponownie owoce i tak do wykończenia składników. Wierzch deseru posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Zimny deser kawowo-czekoladowy

A teraz propozycja dla miłośników „ciemnych” deserów mocno czekoladowych. Niezbyt słodki, mocno schłodzony, łatwy w przygotowaniu!

Potrzebne składniki (na 5-6 porcji w zależności od wielkości pucharków):

Dolna warstwa:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2-3 łyżeczki cukru (w zależności od upodobań)
  • 500 ml zimnego mleka
  • kilka kostek czekolady

Górna warstwa:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 300-400 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml mleka
  • 1 paczka śmietany w proszku

Najpierw przygotowujemy dolną warstwę. W tym celu łączymy ze sobą kakao, mleko i cukier, zagotowujemy. W gorącym kakao rozpuszczamy żelatynę, dostawiamy do wystudzenia. Przelewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki.

Robimy drugą warstwę. Przygotowujemy kawę i w gorącym napoju rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę z mlekiem. Wlewamy do niej zimną kawę z żelatyną i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Pierwszą warstwę posypujemy posiekaną czekoladą (wedle uznania) i pokrywamy masą śmietankowo-kawową. Wkładamy całość do lodówki, na co najmniej godzinę. Zaraz przed podaniem możemy dodatkowo udekorować wierzch.

Kawowy deserek z serkiem mascarpone

I jeszcze jedna propozycja, tym razem na nieco mniej upalne popołudnia i wieczory. Przepis zawiera alkohol, zatem dedykowany jest osobom dorosłym! Możemy jednak przygotować również wersję bezalkoholową.

Potrzebne składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 30-40 ml mocnego espresso z alkoholem (wedle uznania)
  • biszkopty podłużne lub okrągłe
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2-3 łyżeczkach wody
  • 2 jajka
  • mleczna/gorzka i biała czekolada

Przed rozbiciem jajek, parzymy skorupkę przez kilka sekund we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem zwykłego cukru lub waniliowego. Serek mascarpone mieszamy z żółtkami do uzyskania gładkiej masy (możemy użyć miksera). Rozpuszczamy 4 łyżeczki kawy w 2-3 łyżeczkach wody, dodajemy do serka i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy masę serkowo-kawową z ubitą pianą.

Biszkopty nasączamy we wcześniej przygotowanym espresso z alkoholem (możemy pominąć alkohol). Wykładamy część biszkoptów do pucharków i pokrywamy masą, posypujemy odrobiną startej czekolady (trochę białej, trochę mlecznej/gorzkiej). Ponownie układamy biszkopty, masę, startą czekoladę i tak do wykończenia składników. Wierzch powinien kończyć się masą z czekoladą, bo wówczas dobrze się prezentuje.

Ten deserek także możemy podawać gościom w wersji na zimo. Po przygotowaniu wkładamy na godzinę do lodówki.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.