Kawowe desery doskonałe na letnie przyjęcia.

Kawowe desery doskonałe na letnie przyjęcia.

1433
PODZIEL SIĘ

Lato coraz bliżej. Już teraz w wielu miejscach kraju doświadczamy pierwszych w tym roku upałów, a to dopiero początek!

Z jednej strony lato to fantastyczny czas, kiedy możemy spędzać aktywny wypoczynek na łonie natury, możemy grillować z przyjaciółmi, urządzać przyjęcia w ogrodach, a z drugiej strony to właśnie wspomniane upały, które szczególnie ostatnimi czasy są nie do zniesienia.

coffee and dessert cinnabon on a crumpled paper
coffee and dessert cinnabon on a crumpled paper

Na pogodę nie mamy wpływu, ale możemy próbować przetrwać, ratując się wypoczynkiem w cieniu drzew i napojami czy deserami, które przyniosą choć chwilową ochłodę! Każdy miłośnik kawy z całą pewnością będzie zachwycony świetnymi deserami kawowymi, które idealnie wpasują się w klimat letnich przyjęć. Zachęcamy do wypróbowania poniższych przepisów oraz zapraszamy na Przepisynakawe.pl!

Aksamitny deser kawowo-brzoskwiniowy

Kawa i owoce to naprawdę świetne połączenie. Każdy, kto jeszcze tego nie wie, czym prędzej powinien się o tym osobiście przekonać! Deser jest naprawdę prosty i szybki!

Potrzebne składniki (na 3-4 porcje w zależności od wielkości pucharków):

  • 500 g serka homogenizowanego (najlepiej waniliowy, śmietankowy)
  • 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • Cukier do smaku (opcjonalnie)
  • brzoskwinie z puszki
  • kilka kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżki mleka

Serek, cukier, kawę i mleko łączymy przy pomocy miksera – musimy uzyskać możliwie najgładszą masę. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (możemy również na chwilę włożyć do zamrażarki). W tym czasie drobno kroimy brzoskwinie i ścieramy czekoladę na wiórki. Na dno pucharków rozkładamy po warstwie owoców, nakładamy masę kawową, ponownie owoce i tak do wykończenia składników. Wierzch deseru posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Zimny deser kawowo-czekoladowy

A teraz propozycja dla miłośników „ciemnych” deserów mocno czekoladowych. Niezbyt słodki, mocno schłodzony, łatwy w przygotowaniu!

Potrzebne składniki (na 5-6 porcji w zależności od wielkości pucharków):

Dolna warstwa:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2-3 łyżeczki cukru (w zależności od upodobań)
  • 500 ml zimnego mleka
  • kilka kostek czekolady

Górna warstwa:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 300-400 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml mleka
  • 1 paczka śmietany w proszku

Najpierw przygotowujemy dolną warstwę. W tym celu łączymy ze sobą kakao, mleko i cukier, zagotowujemy. W gorącym kakao rozpuszczamy żelatynę, dostawiamy do wystudzenia. Przelewamy do pucharków, wstawiamy do lodówki.

Robimy drugą warstwę. Przygotowujemy kawę i w gorącym napoju rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę z mlekiem. Wlewamy do niej zimną kawę z żelatyną i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Pierwszą warstwę posypujemy posiekaną czekoladą (wedle uznania) i pokrywamy masą śmietankowo-kawową. Wkładamy całość do lodówki, na co najmniej godzinę. Zaraz przed podaniem możemy dodatkowo udekorować wierzch.

Kawowy deserek z serkiem mascarpone

I jeszcze jedna propozycja, tym razem na nieco mniej upalne popołudnia i wieczory. Przepis zawiera alkohol, zatem dedykowany jest osobom dorosłym! Możemy jednak przygotować również wersję bezalkoholową.

Potrzebne składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 30-40 ml mocnego espresso z alkoholem (wedle uznania)
  • biszkopty podłużne lub okrągłe
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2-3 łyżeczkach wody
  • 2 jajka
  • mleczna/gorzka i biała czekolada

Przed rozbiciem jajek, parzymy skorupkę przez kilka sekund we wrzątku. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem zwykłego cukru lub waniliowego. Serek mascarpone mieszamy z żółtkami do uzyskania gładkiej masy (możemy użyć miksera). Rozpuszczamy 4 łyżeczki kawy w 2-3 łyżeczkach wody, dodajemy do serka i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Łączymy masę serkowo-kawową z ubitą pianą.

Biszkopty nasączamy we wcześniej przygotowanym espresso z alkoholem (możemy pominąć alkohol). Wykładamy część biszkoptów do pucharków i pokrywamy masą, posypujemy odrobiną startej czekolady (trochę białej, trochę mlecznej/gorzkiej). Ponownie układamy biszkopty, masę, startą czekoladę i tak do wykończenia składników. Wierzch powinien kończyć się masą z czekoladą, bo wówczas dobrze się prezentuje.

Ten deserek także możemy podawać gościom w wersji na zimo. Po przygotowaniu wkładamy na godzinę do lodówki.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.