Koktajl z mleka migdałowego i szpinaku

, , Tagi , , ,

Mleko migdałowe to przepyszna, a do tego zdrowa alternatywa dla tradycyjnych przetworów mlecznych. Wyśmienicie nadaje się do tworzenia różnych koktajli, stanowiących bazę na śniadanie albo jako prosta przekąska do pracy. Koktajle z mleka migdałowego można wykonać samodzielnie od podstaw lub kupić mleczko w sklepie ze zdrową żywnością lub w supermarkecie. Na bazie mleka można przyrządzić pyszne, energetyczne koktajle dające energię na dużą część dnia. Chociaż migdały kojarzą się najczęściej ze słodyczami, idealnie nadają się do tworzenia także dań, którym daleko do słodkości. Dlatego koktajle na bazie mleka migdałowego zaspokoją każdy gust.

Koktajl z mleka migdałowego ze szpinakiem składniki:

około 150 gr orzechów migdałowych

miód lub inny słodzik

świeże liście szpinaku lub szpinak mrożony

Przygotowanie mleka migdałowego:

ze 150 gr migdałów uzyskamy około litra mleka migdałowego. Migdały należy zalać wrzątkiem. Mogą być w skórce, gdyż po dziesięciu minutach sama ona odejdzie. Po tym czasie w gorącej wodzie i obraniu należy zalać orzechy zimną wodą i odstawić na kilka godzin. Tak przygotowane migdały trzeba zmiksować z wodą butelkowaną jak najbardziej drobno. Następnym krokiem jest dokładne odcedzenie. Najlepiej do tego celu użyć gazy materiałowej, ponieważ nie przedostanie się przez nią żądna drobinka, a jedynie płyn. W gazie zostanie masa z orzechów. Trzeba ją odcedzić i wycisnąć, aby była możliwie jak najbardziej sucha. W osobnym naczyniu znajduje się płyn, który jest gotowym mlekiem migdałowym.

Przygotowanie koktajlu ze szpinaku i mleka migdałowego:

należy połączyć ze sobą wszystkie składniki. Mrożony szpinak trzeba wcześniej rozmrozić. W zależności od tego ile osób będzie piło koktajl, dodajemy odpowiednią ilość mleczka. Dla jednej osoby wystarczy cała szklanka mleka migdałowego. Wszystkie składniki razem należy dokładnie zmiksować aby połączyły się całość. Koktajl jest gotowy do spożycia.

Poprzedni

Krem z nerkowców i mango

Ciastka owsiane z orzechami i rodzynkami

Następny

1 komentarz do wpisu “Koktajl z mleka migdałowego i szpinaku”

Dodaj komentarz