Strona główna ZIOŁA NA... ZIOŁA NA WĄTROBĘ Kurkuma ☯ zioła na wątrobę

Kurkuma ☯ zioła na wątrobę

1359
0
PODZIEL SIĘ

Kurkuma to popularna w kuchni indyjskiej i azjatyckiej przyprawa o charakterystycznym pomarańczowym kolorze oraz gorzkawym smaku. Powstaje z kłączy rośliny zwanej po polsku ostryż.

Działanie kurkumy na wątrobę

Kurkuma przyciąga coraz większe zainteresowanie osób zajmujących się medycyną naturalną, jak również naukowców ze względu na wszechstronne możliwości. Jedną z zalet tej przyprawy jest zdolność poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i wątroby. Kurkuma doraźnie pomaga w przypadku problemów z trawieniem oraz redukuje powstawanie gazów w jelitach powodujących wzdęcia. Polecana jest jako środek łagodzący podobne dolegliwości po zjedzeniu ciężkostrawnych potraw. Ponadto redukuje ilość tworzących się lipoprotein w wątrobie.

Kurkuma wpływa na produkcję enzymów, jakie wspomagają pracę tego narządu, przede wszystkim pod względem jej zdolności do usuwania z organizmu toksyn. Niektóre badania potwierdzają nawet, że kurkuma jest środkiem, jaki może opóźniać uszkodzenie wątroby w wyniku zażycia substancji toksycznych dla organizmu. Kurkuma przyśpiesza produkcję żółci przez komórki wątroby co sprawia, że i metabolizm jest bardziej efektywny, a organizm szybciej usuwa szkodliwe substancje.

Kurkuma a choroby wpływające na wątrobę

Kurkuma ma zdolności bakteriobójcze i wirusobójcze, które zostały dostrzeżone przez naukowców. Zatem może wpływać na leczenie zapaleń oraz chorób wirusowych wątroby. Ponadto wykazano, że jest ona w stanie obniżać stężenie glukozy we krwi, oraz takich substancji w wysokich wartościach jak heptoza i insulina. Nadmiar glukozy źle wpływa na wątrobę. Jest ona magazynowana w niej pod postacią glikogenu. To z kolei w nadmiarze powoduje stłuszczenie wątroby, marskość, zaburzenia funkcjonowania pęcherzyka żółciowego. Kurkuma skutecznie chroni przed powstawaniem marskości wątroby, hamując aktywność tak zwanych komórek gwiaździstych, jakie są głównym stymulantem w procesie włóknienia wątroby, co jest wynikiem wystawiania jej na długotrwałą styczność z alkoholem i substancjami toksycznymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.