Strona główna Jedzenie Kwas stearynowy – czy wiesz, czym jest?

Kwas stearynowy – czy wiesz, czym jest?

16089
0
PODZIEL SIĘ
Kwas stearynowy – czy wiesz, czym jest?
4.8 (96%) 5 votes

Występuje powszechnie w na co dzień spożywanych produktach. Znajduje się w mydle i kremie do twarzy. Masz z nim do czynienia, gdy zapalasz świecę lub sięgasz po kredki. Odpowiedzią na każdą z tych zagadek jest kwas stearynowy – dowiedz się więcej o tej substancji!

Kwas stearynowy – co to jest?

Kwas stearynowy jest jednym z nasyconych kwasów tłuszczowych, pochodzenia organicznego. Wydobywany jest poprzez hydrolizę, przeprowadzaną z pomocą wysokiej temperatury i podwyższonego ciśnienia. W warunkach pokojowych kwas stearynowy przybiera formę stałą, o białawym lub krystalicznym kolorze. W dotyku jest tłusty i nie ma żadnego zapachu.

W jakich produktach spożywczych występuje kwas stearynowy?

Jak już wspomnieliśmy, kwas stearynowy jest pochodzenia organicznego. Znajduje się w większości produktów, które spożywasz każdego dnia! W największej ilości występuje on w tłuszczach zwierzęcych (w czerwonym i w białym mięsie, w rybach, w jajkach, w maśle, w produktach mlecznych), ale również w tłuszczach roślinnych (masło kakaowe, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej kukurydziany), w orzechach i w nasionach.

Czy kwas stearynowy jest szkodliwy dla zdrowia człowieka?

Kwasy tłuszczowe nasycone – w tym również kwas stearynowy – biorą aktywny udział we właściwym funkcjonowaniu organizmu, są odpowiedzialne m.in. za stan błon komórkowych. W odróżnieniu od pozostałych kwasów nasyconych, kwas stearynowy nie podnosi poziomu cholesterolu LDL. Ponadto jest on elementem limfocytów i czerwonych krwinek.

Warto zaznaczyć, że kwas stearynowy jest niezbędny dla organizmu. Dlatego też, gdy odczuwa on jego niedobór, rozpoczyna własną produkcję substancji. Żadne badania nie wykazały negatywnego wpływu kwasu na zdrowie człowieka. Więcej informacji na ten temat znajdziesz pod linkiem https://poznajsienatluszczach.pl/2018/01/10/kwas-stearynowy/.

Jakie są inne zastosowania kwasu stearynowego?

Uzyskany w procesie hydrolizy kwas stearynowy jest najczęściej wykorzystywany w kosmetyce. Przede wszystkim ma zdolność stabilizacji emulsji, czyli łączenia fazy tłuszczowej oraz wodnej, co zapobiega rozwarstwianiu się kosmetyków. Kwas stearynowy wpływa też na gęstość substancji oraz ma właściwości renatłuszczające – dzięki czemu jest bardzo często składnikiem kremów i balsamów

PODZIEL SIĘ