Lecznicze właściwości dyni

13 maja 2015 Tagi , , ,

Każdy sezon ma swoje owoce i warzywa odpowiednie na dany czas. Jesienią coraz popularniejsze w naszym kraju stają się dynie. Są to warzywa nie tylko smaczne, z których przyrządzić można wiele dań, ale i zdrowe.

Właściwości lecznicze dyni

Dynia ma bardzo niewiele kalorii. Im bardziej intensywny jest jej kolor tym więcej ma wartości. Zawiera karoten, czyli prowitaminę A. Dynia dobrze wpływa na układ krwionośny oczyszczając tętnice i żyły na przykład u osób cierpiących na miażdżycę. Działa moczopędnie, usuwa z organizmu nadmiar wody. Ma także wpływ na układ pokarmowy – przeciwdziała zaparciom.

Skutkuje także jako środek zaradczy na mdłości u kobiet w pierwszych miesiącach ciąży. Wspomaga krążenie, wpływa na dobry wygląd skóry dzięki zawartości witamin A, E, a także witamin z grupy B. Pomaga na problemy z nerkami i układem moczowym.

Pumpkins on the field
Fot. Depositphotos

 

Lecznicze właściwości dyni

Z miąższu dyni ugotować można zupę, upiec ciasto, zrobić grilla i wiele innych wspaniałych i pysznych potraw. Jednak to pestki są tym, co ma największe właściwości prozdrowotne. Zawierają mangan, selen, cynk, miedź. Mają udowodnione działanie przeciw pasożytnicze co czyni je idealną alternatywą dla środków chemicznych, szczególnie dla dzieci.

Warunkiem jest stosowanie świeżych nie ususzonych jeszcze pestek. Przerost gruczołu krokowego to problem, który dotyczy sporej ilości starszych mężczyzn. Pestki dyni to świetny sposób na zapobieganie tej nieprzyjemnej chorobie. Z pestek dyni tłoczy się olej, który zawiera wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych. Poza tym pestki zawierają łatwe do strawienia białka, dużo witaminy E, a także cały komplet witamin z grupy B. Są więc niezwykle pomocne w leczeniu trądziku, opryszczki, trudno gojących się ran.

Przetworzona dynia

Najlepsze właściwości ma dynia, która jest w stanie surowym, gotowana lub upieczona traci ich część lecz wciąż jest skuteczna. Kompot z dyni przeciwdziała zaparciom. Należy wypić szklankę na pusty żołądek. Pieczona lub gotowana dynia to dobry pomysł dla chorujących na łuszczycę. Dodatkowo mogą oni robić okłady ze świeżej dyni bezpośrednio na zaatakowane łuszczycą miejsca na skórze. Dynie zapobiegają otyłości.

Dynia na odchudzanie

Mimo, że dynia zawiera niewiele kalorii i jest nisko tłuszczowa, doskonale syci dzięki dużej zawartości błonnika. Zmniejsza on łaknienie co przekłada się na to, że łatwiej jest zrzucić nadmiar kilogramów. Olej słonecznikowy lub rzepakowy zastąpić można olejem z pestek dyni, który jest mniej ciężki i kaloryczny a poza tym wspomaga odchudzanie.

Poprzedni

Jak przygotować bakłażana?

Ziemniaki i warzywa gotowane na parze

Następny

Dodaj komentarz