Marnowanie jedzenia – 5 złotych zasad!

Tagi , , ,

Marnowanie jedzenia to problem, z którym każdy z nas zetknął się w swoim życiu. Wyrzucanie zepsutego jedzenia nie należy do przyjemności. Warto zastanowić się, co robić by tego uniknąć. Dzięki temu nie będziemy mieli wyrzutów sumienia, a oszczędzimy przy okazji także nieco pieniędzy. Istnieje 5 złotych zasad, do których warto się zastosować, by uniknąć tego problemu w przyszłości

Trzymaj się listy zakupów

Wybierając się na zakupy często mamy w głowie zakodowane, jakie produkty zamierzamy kupić. Jednakże nie zawsze odnotowujemy sobie to na kartce i trzymamy się tego. Często widząc jakiś ciekawy produkt, wkładamy go do koszyka nie zastanawiając się nad tym czy zostanie on przez nas zjedzony w odpowiednim czasie. Skutkuje to tym, że po pewnym czasie wyrzucamy część produktów, bo nie zdążymy ich zjeść zanim się zepsują.

[colored_box color=”eg. blue, green, grey, red, yellow”]Dlatego wybierając się na zakupy warto zaopatrzyć się w szczegółową listę produktów, które potrzebujemy[/colored_box]

Kupuj składniki które jeszcze kiedyś wykorzystasz!

Dużym problemem szczególnie młodych osób jest kupowanie artykułów spożywczych, z których przygotowuje się określone danie, tylko dla jednego posiłku. Jest to efekt popularności programów i kanałów kulinarnych gdzie do niektórych dań stosuje się wymyślne składniki, z których później możemy nie zdążyć skorzystać ponownie, bo ulegną zepsuciu. Warto zastanowić się zatem przed zakupami czy zakup określonego produktu (np. przyprawy w doniczce, mleka kokosowego, octu ryżowego) jest koniecznością i czy nie można zastosować jakichś tańszych zamienników lub produktów, które posiadamy w domu. Unikniemy dzięki temu nie tylko marnowania żywności, ale także oszczędzimy nieco pieniędzy.

Przecenionych ze względu na termin ważności produktów nie kupuje się w dużej ilości

Dużym błędem, popełnianym przez osoby robiące zakupy, jest kupowanie przecenionych produktów spożywczych w dużych ilościach (bo uważamy, że dzięki temu zaoszczędzimy). Często jest to oszczędność jedynie pozorna, bowiem taki produkt wymaga zjedzenia w ciągu 1-2 dni (pomimo określenia niekiedy na produkcie kilka dni dłuższych terminów ważności), a po tym czasie ulega przeterminowaniu. Dlatego kupując produkt blisko terminu ważności, należy zadbać o to, by nie kupować go w dużej ilości oraz by został on zjedzony w pierwszej kolejności i nie zginął gdzieś schowany głęboko w lodówce.

Zwracaj uwagę na termin ważności produktów

W czeluściach wielu lodówek można znaleźć produkty przeterminowane, które zostały ukryte na samym jej tyle i zapomniane przez domowników. Opróżniając lodówkę, okazuje się, że zapomnieliśmy jakiś produkt zjeść przed jego przeterminowaniem się, bo był on schowany bardzo głęboko. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest robienie dużych zakupów raz na tydzień oraz staranie się, by lodówka została opróżniona maksymalnie przed kolejnymi większymi zakupami. Dzięki temu unikniemy marnowania żywności.

[colored_box color=”eg. blue, green, grey, red, yellow”]Produkty o krótkiej dacie ważności, warto przekładać także na wierzch. Dzięki temu zjemy je w pierwszej kolejności.[/colored_box]

Kreatywne podejście do gotowania

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że z produktów które mamy w lodówce lub w szafie można stworzyć unikalne danie korzystając z przepisów internetowych lub z własnej kreatywności. Stosowanie ciągle tych samych przepisów na posiłki bywa nieco nudne. Warto jest otworzyć się na coś nowego co jednocześnie pozwoli pozbyć się produktów, które zalegają w naszych zbiorach.

Poprzedni

Ryby którymi możesz się zatruć

Squash – zasady gry

Następny

Dodaj komentarz