2. Kawa po turecku
Każdy naród ma swój specjalny sposób na parzenie kawy. Do naszej kultury przenika sposób parzenia kawy po turecku. Kawa w ten sposób przyrządzona to coś dla miłośników naprawdę mocnych i pobudzających doznań, bowiem jest gęsta i intensywna. Przyrządza się ją używając kawy dowolnego rodzaju oraz przypraw takich jak cukier, goździki, cynamon, kardamon, skórka pomarańczy.
Kawę przyrządza się dodając składniki do zimnej wody, a następnie powoli ją gotując na wolnym ogniu za pomocą specjalnego naczynia z rączką. Sygnałem, że jest gotowa jest gęsta, brązowa pianka. Kawę po turecku podaje się w małych filiżankach. Do smaku podać można coś na słodko, na przykład czekoladki, lekkie pianki lub lody. Istnieje bardzo wiele wariacji na temat parzenia kawy po turecku. Jedną z nich jest kawa parzona z użyciem gorącego piasku. W oryginale wygląda to tak, jakby kawa magicznym sposobem pojawiała się w tygielku.