5. Za pomocą ekspresu do kawy
To najbardziej znana metoda na przygotowanie porannej kawy, ale też powoli odchodząca do lamusa. Ekspres do kawy tłokowy pozwala na przygotowanie kawy o zachowanym w pełni oryginalnym aromacie oraz kuszącą pianką, ale najczęstsze jest parzenie kawy za pomocą ekspresu przelewowego. To właśnie ten rodzaj jest najczęściej kupowany. Jednak warto zwrócić uwagę na alternatywne metody parzenia kawy ze względu na to, że napój parzony w ten sposób traci dużo mniej ze swojego oryginalnego aromatu. Ponadto okazuje się, że kawa z ekspresu zyskuje nawet kwaśny posmak ze względu na stałe wystąpienie na gorąco na płycie indukcyjnej urządzenia. Ekspresy do kawy wielu typów zastępowane są innymi sposobami, dlatego że kawa przygotowywana w temperaturze stu stopni traci wiele na wartości, także odżywczych. Optymalną temperaturą dla kawy jest osiemdziesiąt stopni.