Najlepiej przyswajalne białko

9 maja 2015 Tagi , , , ,

Białko nie jest jednym z najbardziej wartościowych pokarmów jakie spożywamy. Stanowi ono ważny surowiec budulcowy dla naszych mięśni, krwi, włosów, paznokci, hormonów i niezwykle istotnych dla organizmu przeciwciał.

Źródła białka roślinnego

Jednymi z najbardziej bogatych w białko roślin są te z rodziny strączkowatych między innymi soczewica, groch, fasola, ciecierzyca czy bób. Te produkty nie tylko dostarczają naszemu organizmowi lekkostrawnego, dobrego białka, ale również obniżają cholesterol, ciśnienie krwi oraz poziom insuliny, a także oczyszczają i pobudzają nasz organizm. zalicza się do bardzo dobrych źródeł lekkostrawnego białka. Bogatym źródłem białka są także orzechy i nasiona. Wśród zbóż największą jego ilość ma amarantus i quinoa czyli komosa ryżowa. Dobrym źródłem białka są również zielone i żółte warzywa i glony.

Źródła białka zwierzęcego

Świetnym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego jest pełnotłuste i surowe mleko. Najlepiej zdecydować się na mleko kozie, gdyż jego tłuszcze są znacznie lepiej i szybciej trawione niż te zawarte w mleku krowim. Wręcz doskonałym źródłem białka jak i innych cennych składników odżywczych jest pyłek oraz mleczko pszczele. Dobre i lekkostrawne białko znajdziemy również w jajach, rybach i drobiu.

Izolat białek serwatki- najlepiej przyswajalne białko

Izolat białek serwatki jest najczystszą formą białka serwatki. Nasz organizm jest w stanie wytworzyć sam tylko co niektóre aminokwasy, więc uzupełniając niedobory białka musimy stosować takie, które zawiera jak najwięcej aminokwasów egzogennych. Właśnie białka serwatki posiadają największą liczbę tych aminokwasów, więc są dla nas najlepszym, najlepiej przyswajalnym źródłem białka.

Izolat serwatki jest bardzo dobrze trawiony przez nasz organizm. Nie posiada laktozy, więc z powodzeniem może być stosowany przez osoby, które jej nie toleruję. W izolacie serwatki nie ma tłuszczu, więc osoby, które nie tylko uzupełniają niedobory, ale i pracują nas zwiększeniem masy mięśniowej, będą z tego typu suplementacji bardzo zadowolone, gdyż właśnie poprzez brak tłuszczu możliwa jest budowa beztłuszczowej masy mięśniowej.

Izolat serwatki jest najszybciej wchłanialnym białkiem, dostarcza wręcz natychmiastowe uwalnianie aminokwasów egzogennych do naszego krwiobiegu.

Hydrolizat białek serwatki – drugie najlepiej przyswajalne białko

Hydrolizat białka serwatkowego to proteiny mleczne otrzymywane w procesie hydrolizy, podczas której długie łańcuchy peptydowe rozbite zostają na mniejsze, przez co tego typu białko jest lepiej trawione i łatwiej przyswajane.

Hydrolizat białka serwatkowego ze względu na swój skład aminokwasowy oraz jego lekkostrawność oraz rozpuszczalność jest niezwykle wartościowym i cenionym uzupełnieniem sportowej diety. Podawany jest również niemowlętom, które z powodu alergii nie mogą przyjmować mleka modyfikowanego.

Poprzedni

Ćwiczenia na kolano skoczka

Normy cukru w krwi po jedzeniu

Następny

Dodaj komentarz