Najlepszy chleb na odchudzanie

12 kwietnia 2014 Tagi , , , , , ,

Większość diet odchudzających zaleca odstawienie produktów mącznych, zawierających dużo problematycznych węglowodanów. Zalicza się do nich między innymi pieczywo. Jeśli wziąć pod uwagę krótkotrwałe tygodniowe czy dwutygodniowe diety mające na celu zredukowanie 2-3 kilogramów zbędnej tkanki tłuszczowej takie rady są w pełni zasadne, jednak przy dłuższych dietach już te poglądy trzeba zweryfikować. Biorąc pod uwagę, że najbardziej optymalną utratą wagi jest około kilograma tygodniowo, to osoby mające nadwagę rzędu 10 kg muszą się nastawić przynajmniej na 2 miesiące diety. Taki okres bez węglowodanów dla organizmu nie może być dobry, bowiem potrzebuje on energii do codziennego funkcjonowania. Wniosek z tego, że chleb jest w diecie potrzebny, problemem zaś bywa jedynie jego ilość i jakość.

[AdSense-A]

Stojąc przed pytaniem, jaki jest ten najlepszy chleb na odchudzanie, nie trzeba nikogo przekonywać, że najgorszym dla organizmu rodzajem pieczywa jest białe pieczywo z wysoko przetworzonej maki, pozbawione wartości odżywczych za to wzbogacone utrwalaczami i polepszaczami smaku. Dmuchany chleb, kajzerki i bagietki powinno się wykluczyć z diety całkowicie i to nie tylko z diety odchudzającej, ale również codziennej. Problemem jest, co wybrać z szerokiego asortymentu produktów, jakie oferują dzisiejsze sklepy. Do wyboru mamy zarówno pieczywo ciemne w wielu różnych odmianach, z dodatkiem ziaren, suszonych owoców, otrębów, razowe, słodowe, z miodem, graham, pieczywo chrupkie i wiele innych zależnie od pomysłowości piekarni. Każda z tych odmian posiada nieco inną kaloryczność oraz wartości odżywcze. Kupując trzeba jednak zwracać uwagę na skład, ponieważ nie zawsze „ciemne” oznacza razowe. Niektórzy producenci barwią chleb różnymi dodatkami, aby uzyskać efekt zdrowego pieczywa. Odpowiednie jest tylko to, które wykonano z mąki żytniej razowej.

Dlaczego chleb razowy jest zdrowszy?

Najlepszy chleb na odchudzanie to chleb zawierający dużo ziaren! Pieczywo dla wielu osób stanowi bardzo ważny element diety. To właśnie na nim większość naszej zachodniej cywilizacji opiera śniadania i kolacje. Wiele osób jest tak przyzwyczajonych do jedzenia chleba, że o wiele łatwiej jest im się rozstać z innym źródłem węglowodanów, jak choćby makarony, ziemniaki czy słodkie napoje. O ile pod względem zdrowotnym o białym chlebie nie można powiedzieć zbyt wiele dobrego, o tyle w ciemnym pieczywie naukowcy i dietetycy dostrzegają dużo więcej korzyści. Zalicza się do nich m.in. pozytywny wpływ na procesy myślowe i zapamiętywanie, odpowiednio dobrane pieczywo szybciej i na dłużej syci niż warzywa, a dzięki zawartemu błonnikowi i witaminie B poprawia się proces trawienia. Najlepszym wyborem jest ciemne pieczywo żytnie z uwagi na możliwość wywoływania wzdęć spożywane z umiarem, ale systematycznie na każde śniadanie.

Dlaczego warto jeść ciemne pieczywo, czyli wiem, co jem!

Ciemne pieczywo zawiera dużo polifenoli, błonnika oraz takich przydatnych substancji, jak kwas fitynowy, lignany, białka, aminokwasy, lipidy, woda, substancje mineralne oraz witaminy.

Pieczywo razowe i pełnoziarniste błyskawicznie i na długo syci. Poza tym:

  • Chroni przed rakiem jelita grubego.
  • Poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
  • Wzmacnia odporność.
  • Pomaga w walce z cukrzycą.

 

Poprzedni

Odżywka białkowa czy gainer – Co lepsze?

Dieta wacikowa, czyli jeden z absurdów odchudzania!

Następny

Dodaj komentarz