Najmniej kaloryczne owoce

, Tagi , , , ,

Wielu z nas codzienną, świadomą dietę wzbogaca o naturalne źródła witamin. Do takich niewątpliwie zaliczyć należy owoce. Jak się okazuje jednak, oprócz niezastąpionych właściwości mających dobry wpływ na nasz organizm, owoce zawierają też kalorie. Nadmiar tych właśnie szczególnie szkodzi tym osobom, którym zależy na znacznej utracie wagi i ich dieta ma być niskokaloryczna.

Najwięcej witaminy mają nie tylko polskie dziewczyny.

Czarna porzeczka, jabłka, w tym szczególnie ich odmiana: antonówka oraz cytryny kryją w sobie największe dawki naturalnej witaminy C. Ta wpływa korzystnie na cały organizm, niwelując uczucie osłabienia, wzmacniając kości i dziąsła oraz ułatwiając wchłanianie żelaza.

Kalorie w owocach też są

O tym, że owoce są smaczne i zdrowe, przekonywać nie trzeba nikogo. Jednak oprócz niekwestionowanych właściwości odżywczych, zawierają też kalorie. Nierzadko zdarza się, że osoby będące na diecie nieświadomie spożywają duże ilości owoców. Te jednak zawierając dużo cukrów prostych, są bardziej kaloryczne niż warzywa. Często jest tak, że chcąc stracić na wadze, ograniczamy spożywanie warzyw, nie wprowadzając limitu do jedzenia owoców. Okazuje się jednak, że to owoce są dużo bardziej kaloryczne i ograniczenia żywieniowe powinny być skierowane właśnie na nie. To warzywa można jeść niemalże bez limitu.

Najmniej kaloryczne owoce

Wśród owoców zawierających najmniejszą ilość kalorii wyróżnić należy te, w których skład wchodzi dużo wody. Na liście „must have” osoby chcącej pozbyć się zbędnych kilogramów powinny znaleźć się więc truskawki, maliny, czerwone porzeczki, poziomki, białe porzeczki, arbuz, grejpfrut, cytryna, melon, czarne porzeczki, pomelo, agrest, papaja, mandarynki oraz pomarańcze. Uszeregowane w ten sposób zostały nieprzypadkowo. To właśnie truskawki mają najmniejszą zawartość kalorii – jedynie 28 na 100 g. Najwięcej, choć i tak mało, z podanego zestawu owoców mają pomarańcze. Na 100 g znajduje się w nich 53 kalorie.

Lista najmniej kalorycznych owoców

  • Arbuz 26 kcal
  • Truskawki 28 kcal
  • Czarne winogrona 45 kcal
  • Kiwi 45 kcal
  • Ananas 46 kcal
  • Brzoskwinia 50 kcal
  • Gruszki 51 kcal
  • Pomarańcza 53 kcal
  • Jabłko 56 kcal
  • Wiśnie 70 kcal
  • Banan 95 kcal

Co zawierają owoce, że da się nimi schudnąć?

Oprócz niskokaloryczności niektórych owoców, wszystkie zawierają duże ilości błonnika. To dzięki niemu właśnie osoby odchudzające się mają poczucie nasycenia pożywieniowego. Błonnik nie tuczy, nie jest również trawiony przez organizm. Daje potrzebną ułudę wypełnienia żołądka.

Owoce w diecie powinny być stosowane nie jako główny posiłek, ale jako niskokaloryczne przekąski między posiłkami. Regularność posiłków i ich niezbyt duża ilość to podstawa dobrej diety. Jej uzupełnienie z powodzeniem mogą stanowić przekąski owocowe, które podczas przerw między posiłkami z powodzeniem niwelują uczucie głodu.

W każdej diecie umiar przyda się

Oprócz umiaru i własnej konsekwencji, przyda się też wiedza. Nie osiągniemy zamierzonych celów, jeśli nie będziemy znać podstawowych zasad żywieniowych. Nierzadko przyda się też konsultacja ze specjalistą. Dietetyk potrafi doskonale doradzić i poprowadzić nas drogą przez dietę. Wskaże też owoce, których powinnyśmy unikać, oraz te, które z powodzeniem możemy włączyć do naszego codziennego jadłospisu.

Poprzedni

Miód a odchudzanie

Płaski brzuch – forma na całe życie

Następny

Dodaj komentarz