Najzdrowsze źródła białka

Tagi , , , , ,

Białko stanowi podstawowy składnik naszego organizmu. Pełni ono wiele ważnych funkcji i bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Przede wszystkim transportuje ono hemoglobinę, wytwarza i przekazuje impulsy nerwowe, kontroluje wzrost, jest podstawowym budulcem kości oraz pełni funkcję immunologiczną. Przedstawiamy najlepsze i najzdrowsze źródła pełnowartościowego białka. Najzdrowsze źródła białka to tzw. źródła pełnowartościowe, które stanowią takie produkty żywnościowe jak mięso, jaja i mleko oraz jego przetwory. Również niektóre rośliny charakteryzują się dużą zawartością białka roślinnego. Sprawdź, jakie produkty warto jeść w celu zaspokojenia zapotrzebowania na białko.

[AdSense-A]

 Jajka

Jajko zawiera spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Każde jajko dostarczy nam 6 g białka, co stanowi 11% dziennego zapotrzebowania u przeciętnego człowieka. Oczywiście ta wartość odżywcza uzależniona jest od pochodzenia jajek, najlepsze są te pochodzące z ekologicznych, organicznych hodowli, gdyż tam uwolnione są one od działania szkodliwych substancji chemicznych.

Rośliny strączkowe

Owoce i nasiona roślin strączkowych są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla człowieka. Niewątpliwym walorem tych roślin jest fakt, że stanowią one źródło cennego białka. Postawmy więc na fasolę, ciecierzycę, groch, soczewicę, soję oraz bób.

 Mięso drobiowe

Mięso drobiowe jest o wiele chudsze niż to wołowe czy wieprzowe. Dostarcza naszemu organizmowi  sporo białka. Co więcej stanowi cenne źródło witaminy PP, odpowiedzialnej za sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i przewodu pokarmowego oraz  cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Najlepsze jest mięso pochodzące z naturalnych hodowli, gdzie zwierzęta odżywiają się naturalnego pochodzenia paszami. Pod względem dietetycznym najlepsze okazuje się chude mięso z kurczaka lub indyka.

 Orzechy

Wszystkie odmiany orzechów charakteryzują się wysoką zawartością białka, nawet do 25 procent. W dietach wegetariańskich produkty te zastępują nawet produkty mięsne. Co więcej są one bardzo zdrowe i bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe. Włączmy więc do jadłospisu orzechy laskowe, włoskie, ziemne, pistacje, migdały, czy pekany.

Zboża

Owoce zbóż zawierają duże ilości skrobi, białka i węglowodanów. W swojej codziennej diecie postawmy więc na ryż, pszenicę, jęczmień, proso sorgo, owies, żyto, pszenżyto, orkisz oraz kukurydzę.

Produkty mleczne

Produkty mleczne powinny stanowić podstawę każdego planu żywieniowego. Czyste krowie, bądź kozie mleko jogurt naturalny, sery to niezwykłe skarbnice składników odżywczych.

Pamiętajmy, że odpowiednie ilości białka są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jedną z ważniejszych zalet białka (szczególnie dla osób chorych na cukrzycę) jest to, że właściwie nie wpływa na stężenie glukozy we krwi. Nie oznacza to jednak, że produkty białkowe możemy jeść bez żadnych ograniczeń.

Najzdrowsze źródła białka

Białko stanowi podstawowy składnik naszego organizmu. Pełni ono wiele ważnych funkcji i bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Przede wszystkim transportuje ono hemoglobinę, wytwarza i przekazuje impulsy nerwowe, kontroluje wzrost, jest podstawowym budulcem kości oraz pełni funkcję immunologiczną. Przedstawiamy najlepsze i najzdrowsze źródła pełnowartościowego białka.

Poprzedni

Przyczyny mroczków przed oczami

W jakich produktach są tłuszcze trans?

Następny

Dodaj komentarz