Naleśniki z kaszy jaglanej z dodatkiem komosy ryżowej to pomysł na sycące fit śniadanie. Komosa i kasza jaglana to źródła wielu minerałów oraz witamin. Obie zawierają spore ilości białka, a w przypadku komosy zastępuje ono nawet białko pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego to źródło węglowodanów złożonych, w tym błonnika, jakie regulują uczucie głodu, wyrównują metabolizm, chronią przed rozwojem nowotworów układu pokarmowego. To zastrzyk energii w sam raz na poranek. Zalecaną porcją dla jednej osoby są trzy naleśniki z dodatkami.
Składniki potrzebne do przyrządzenia:
kasza jaglana ½ szklanki
komosa ryżowa ½ szklanki
½ szklanki napoju ryżowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
sól morska
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
kaszę i komosę należy ugotować osobno w dwóch szklankach wody. Kasza jaglana po ugotowaniu może posiadać charakterystyczną goryczkę, dlatego warto kilkakrotnie przepłukać ją w zimnej wodzie i odstawić na noc do lodówki. Komosę wystarczy ugotować. Do przepisu wykorzystać można także pozostałości z poprzednich dni, czyli nadmiar ugotowanych kasz.
Przed przygotowaniem składniki należy rozdrobnić, wykorzystując do tego blender. Do tak przygotowanej masy należy dodać pozostałą ilość składników: mąkę kukurydzianą, jajka, olej, napój ryżowy. Wszystko razem zmiksować. Naleśniki należy smażyć na patelni o średnicy do dwudziestu centymetrów. Patelnię należy natłuścić masłem lub olejem roślinnym. Smażenie powinno trwać około trzy minuty, na sporym ogniu. Naleśnik jest gotowy z jednej strony, jeśli ciasto łatwo odchodzi od patelni, a powierzchnia jest zarumieniona.
Dodatki:
Naleśniki z kaszy jaglanej i komosy ryżowej smakują wyśmienicie o każdej porze roku. Zimą przyjemnie rozgrzewają, i jemy je z dżemami własnej roboty, a wiosną i latem wykorzystujemy sezonowe owoce jako dodatki. Najsmaczniejszymi są musy jabłkowy i malinowy, albo oba zmieszane ze sobą. Naleśniki jaglane świetnie smakują także z owocami egzotycznymi, na przykład bananem. Do naleśników nadaje się również jogurt naturalny z bakaliami.