Estrogeny to grupa kilku substancji uznawanych za hormony typowe dla kobiet, określane też żeńskimi hormonami. Ich istnienie w organizmie decyduje o takich cechach, jak kształtowanie żeńskich cech płciowych, psychiki i popędu, regulacji cyklu miesięcznego, gospodarki lipidowej i wapniowej, zwiększaniu przyswajania białek i wielu innych. O ile występowanie estrogenów jest zjawiskiem naturalnym dla kobiet, sytuacja może okazać się bardziej skomplikowana, jeśli ich poziom wzrasta u mężczyzn. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku estrogeny odpowiadają za otyłość, dlatego ich nadmiar może budzić niepokój u osób systematycznie ćwiczących i modelujących ciało. Dowiedz się więcej o ty, czym są naturalne blokery estrogenu!
Naturalne blokery estrogenu
Estrogeny zatruwają nasze środowisko nie tylko to, w którym żyjemy, ale są również w modyfikowanej czy chronionej pestycydami żywności, wodzie pitnej, tworzywach sztucznych, kosmetykach, pastach do zębów a nawet w wypełniaczach zębów. Ich nadmiar można redukować stosując odpowiedni system odżywiania, bogaty w warzywa i owoce, często zaniedbywane przez sportowców na rzecz produktów węglowodanowo-białkowych i wykorzystując naturalne blokery estrogenu. Do tych najpopularniejszych można zaliczyć:
Indolo-3-karbinol
To złożony związek wpływający na poziom estrogenu, a także przeciwzapalny i chroniący przed nowotworami. Można go znaleźć w takich warzywach, jak kapusta, brokuł czy kalafior. Substancja występuje też, jako składnik suplementu diety.
Kwas ursolowy
Kwas ten obniża poziom estrogenów, w stresie działa antykatabolicznie, dlatego pomaga przetrwać okres odchudzania, wpływa także na relację tkanki tłuszczowej i mięśniowej. Substancję tę zawierają owoce: borówki, śliwki i poczciwe jabłka.
Trans-resveratrol
To polifenol, występujący naturalnie w skórce winorośli, a więc także w winach czerwonych, jest delikatnym inhibitorem, zwiększającym poziom testosteronu na niekorzyść estrogenów.
Chryzyna
Chryzyna to inhibitor aromatazy wpływający na wzrost poziomu testosteronu, występuje głównie w propolisie.
Flawonoidy
To substancje wykazujące działanie antyoksydacyjne, moczopędne, rozkurczowe i przeciwzapalne, a także antyestrogenowe. Można je znaleźć w owocach cytrusowych, kawie.
Polifenole
Te związki w dużych ilościach spotykane są w herbacie. Polifenole hamują powstawanie wolnych rodników oraz działanie enzymów utleniających.
Inne:
- Resveratrol – jeden z najcenniejszych przeciwutleniaczy występujący w winogronach.
- Kwas linolenowy (CLA)
- Kwasy Omega 3 i 6
- Lignin (SDG) – substancja zawarta w siemieniu lnianym, rozkładana przez bakterie ustrojowe do postaci fitoestrogenów.