Niskokaloryczna kolacja

28 kwietnia 2014 Tagi

Dbający o linię na pewno słyszeli teorię i stosowali metodę jakoby jeśli chce zachować się szczupłą sylwetkę to nie wolno jeść po godzinie osiemnastej. Z pewnością pozwoli to na zachowanie linii, lecz nie zawsze jest korzystne. Rozwiązaniem jest niskokaloryczna kolacja.

Jeść czy nie jeść?

Na pytanie o to czy w ogóle zjadać kolację coraz częściej można usłyszeć odpowiedź twierdzącą. Nie znaczy to jednak, że nie ma tu żadnych ograniczeń pod tym względem. Jest to korzystne z kilku powodów. Każdy z nas prowadzi nieco inny tryb życia, a także ma inne pory spożywania posiłków. Jeśli ktoś zjada obiad o godzinie piętnastej to prawdopodobnie po osiemnastej będzie cierpiał z powodu burczenia w brzuchu. Skuteczna dieta wymaga ustabilizowania godzin spożywania pokarmów. Powinno się jeść około pięciu, sześciu niewielkich posiłków dziennie. Powoduje to utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Nagłe zaburzenie tego cyklu szczególnie przed snem źle wpływa na organizm. Głodnemu człowiekowi trudniej jest spokojnie zasnąć. Często z tego powodu wynika nocne podjadanie. W rezultacie zjadamy znacznie większy i kaloryczny posiłek. Podobnie odmawianie sobie jedzenia w ciągu dnia z powodu wprowadzenia ścisłej diety kończy się zjedzeniem dużej ilości kalorii w czasie ostatniego posiłku dnia. Rozwiązaniem wszystkich tych błędów jest zdrowa, nie zawierająca zbyt wielu kalorii kolacja.

Kolacja na zdrowie

Wieczór to czas kiedy metabolizm powoli spowalnia szykując ciało do odpoczynku. Wiąże się to z większym przybieraniem na wadze w wyniku wieczornego obżarstwa. Jednak na trzy godziny przed snem warto coś zjeść, szczególnie gdy czujemy lekki głód. Należy unikać pokarmów zawierających duże ilości węglowodanów. Odpadają wszelkie słodycze. Doprowadzą tylko do gwałtownego skoku cukru we krwi i hiper aktywności, która nie jest pożądana na niedługo przed zaśnięciem. Także produkty takie jak pieczywo lepiej odłożyć na półkę, nie wspominając już o tłustych smażonych potrawach.

Idealnym rozwiązaniem na kolację są sałatki warzywne lub warzywa z dressingiem, sosem lub dipem. Sałatka śródziemnomorska, cesar lub ich warianty doskonale sprawdzą się jako ostatnie danie dnia. Nie zawierają dużo kalorii i tłuszczu ale dostarczają organizmowi niezbędnych, zbilansowanych składników. Warzywa użyte do sporządzenia sałatek powinny być lekkostrawne. Są to na przykład sałata zielona w różnych wariantach, pomidory, brokuły, rukola, oliwki, podsmażony na oliwie kabaczek. Dopuszczalne są dodatki z sera feta lub chudego sera innego rodzaju oraz jajko. Składnikiem może być także mięso, lecz ważne by było chude i ugotowane, zamiast smażone. Opcjonalnie do dania dodajemy garść makaronu. Dressing powinien być lekki. Można zrobić go z jogurtu naturalnego, dodając do niego składniki do smaku. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie sos z oliwy z oliwek octu balsamicznego i miodu. Ocet ma działanie hamujące nadmierny apetyt, dzięki czemu sprzyja obniżeniu chęci spożywania zbyt obfitej kolacji. Już łyżka dziennie ma działanie dobroczynne na organizm.

Poprzedni

Co powoduje niedobór testosteronu?

Obrzęk powiek – jak sobie z tym radzić?

Następny

Dodaj komentarz