Omlet z warzywami i szynką

, , 24 czerwca 2015 Tagi , ,

Omlet z warzywami i szynką to kolejne proste, sycące i smaczne danie, jakie można stworzyć w prosty i szybki sposób. Omlet przyrządza się zarówno z całych jaj, jak i z samych białek. Omlet z trzech jaj to porcja energii równa około trzystu kaloriom, co jest dawką w sam raz na śniadanie. Taka porcja zawiera dużo odżywczego białka, podstawowego budulca komórki, a do tego niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów. Omlet można spokojnie zjadać na śniadanie co drugi dzień. Okazuje się, że zjadanie sporej ilości jajek nie szkodzi organizmowi. Zawierają one co prawda sporo cholesterolu, ale także kwasów i substancji, jakie wpływają na jego regulację. Oprócz tego jaja to wręcz bomba zawierająca zestaw niezbędnych witamin oraz mikroelementów. Omlet jest idealnym daniem na każdą porę roku, a wyjątkowo smakuje z nowalijkami oraz warzywami sezonowymi.

Składniki do przygotowania omletu z warzywami:

3 jajka

papryka czerwona

szczypiorek

pieczarki

pomidor

por

cebula

pietruszka

dwa plastry chudej szynki

olej roślinny

sól, pieprz

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę, por pieczarki i pomidora należy posiekać w kostkę, rozgrzać patelnię z olejem i podsmażać warzywa razem z szynką, aż się zarumienią. Następnie przyprawiamy je do smaku, według uznania. Jajka należy rozbić do osobnej miski i dokładnie roztrzepać za pomocą widelca lub specjalnej ubijaczki, wykorzystując do tego same białka lub całe jajko z żółtkiem. Tak przygotowaną masę wlewamy do wcześniej podgrzewanych warzyw. Należy uważać, aby masa pokryła dokładnie wszystkie warzywa i dno patelni. Po około pięciu minutach powinna się ściąć na dnie. Brzegi omletu trzeba wtedy podważyć, aby łatwiej oderwały się po usmażeniu. Całość następnie dobrze jest przykryć i czekać, aż wierzch również się zetnie. Gdy będzie on już stały, zażółcony i nie będzie się rozpływał, to znak, że całość jest już gotowa. Na zakończenie omlet można posypać obficie szczypiorkiem, oraz dodać pietruszki.

Poprzedni

Zupa miso

Omlet owsiany

Następny

Dodaj komentarz