Omlet z warzywami i szynką

Omlet z warzywami i szynką

44450
PODZIEL SIĘ

Omlet z warzywami i szynką to kolejne proste, sycące i smaczne danie, jakie można stworzyć w prosty i szybki sposób. Omlet przyrządza się zarówno z całych jaj, jak i z samych białek. Omlet z trzech jaj to porcja energii równa około trzystu kaloriom, co jest dawką w sam raz na śniadanie. Taka porcja zawiera dużo odżywczego białka, podstawowego budulca komórki, a do tego niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów. Omlet można spokojnie zjadać na śniadanie co drugi dzień. Okazuje się, że zjadanie sporej ilości jajek nie szkodzi organizmowi. Zawierają one co prawda sporo cholesterolu, ale także kwasów i substancji, jakie wpływają na jego regulację. Oprócz tego jaja to wręcz bomba zawierająca zestaw niezbędnych witamin oraz mikroelementów. Omlet jest idealnym daniem na każdą porę roku, a wyjątkowo smakuje z nowalijkami oraz warzywami sezonowymi.

Składniki do przygotowania omletu z warzywami:

3 jajka

papryka czerwona

szczypiorek

pieczarki

pomidor

por

cebula

pietruszka

dwa plastry chudej szynki

olej roślinny

sól, pieprz

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę, por pieczarki i pomidora należy posiekać w kostkę, rozgrzać patelnię z olejem i podsmażać warzywa razem z szynką, aż się zarumienią. Następnie przyprawiamy je do smaku, według uznania. Jajka należy rozbić do osobnej miski i dokładnie roztrzepać za pomocą widelca lub specjalnej ubijaczki, wykorzystując do tego same białka lub całe jajko z żółtkiem. Tak przygotowaną masę wlewamy do wcześniej podgrzewanych warzyw. Należy uważać, aby masa pokryła dokładnie wszystkie warzywa i dno patelni. Po około pięciu minutach powinna się ściąć na dnie. Brzegi omletu trzeba wtedy podważyć, aby łatwiej oderwały się po usmażeniu. Całość następnie dobrze jest przykryć i czekać, aż wierzch również się zetnie. Gdy będzie on już stały, zażółcony i nie będzie się rozpływał, to znak, że całość jest już gotowa. Na zakończenie omlet można posypać obficie szczypiorkiem, oraz dodać pietruszki.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.