Zapiekanki to typowe danie fast food, ale każde danie może mieć swoją lżejszą alternatywę! Jedyne czego potrzeba to tylko ruszyć głową. W przypadku zapiekanek największy problem stanowią takie dodatki jak duża ilość sera, białego pieczywa oraz soli kuchennej. Pomijając te dodatki, a zamieniając je na mniej kaloryczne otrzymujemy sycące danie śniadaniowe na ciepło, jakie zasmakuje wszystkim. Zaletą tego śniadania jest także fakt, że przygotowuje się je szybko i jest tanie w wykonaniu.
Zapiekanka na pieczywie pełnoziarnistym składniki:
bułki pełnoziarniste
120 gr mozzarelli
pół opakowania pieczarek
duży pomidor
100 gr piersi kurczaka
cebula
bazylia
szczypiorek
sól, pieprz
Do dipu czosnkowego:
czosnek granulowany
jogurt naturalny
łyżka musztardy
oregano
sól, pieprz
Pełnoziarnista zapiekanka: przygotowanie:
na patelni podsmażyć kawałki piersi kurczaka z pieczarkami oraz posiekaną w kostkę cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić wszystko razem pod przykryciem przez kilka minut. Przekroić bułki na pół i ułożyć na nich przygotowany w ten sposób sos, nie przesadzając, ale żeby powierzchnia bułki była dość szczelnie przykryta. Następnie przykryć kilkoma plastrami mozzarelli (może być utarta na tarce), posypać bazylią, położyć duży plaster pomidora. Wstawić do piekarnika w temperaturze około dwustu stopni na kilka minut. Bułka powinna przyrumienić się na brzegach, a mozzarella rozpuścić i rozłożyć równomiernie. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorkiem.
Dip, przygotowanie:
do jogurtu dodajemy czosnek granulowany, lub wyciskamy świeży. Dodajemy łyżkę musztardy, oregano i inne przyprawy jak sól czy pieprz do smaku oraz łyżkę soku z cytryny. Do zapiekanki można również wykorzystać kupione sosy dietetyczne do smaku.
Dodatki:
zapiekankę pełnoziarnistą należy podawać z dużą ilością zielonych warzyw, najlepiej na liściu sałaty. Dobrze komponuje się z ugotowanymi warzywami, jak na przykład szparagi.