Owies to popularne danie na śniadanie. Płatki owsiane na mleku, czyli wszystkim znana owsianka jest daniem smacznym, ale zawiera z reguły małą ilość owsa. Także mleko jest tym, co nie każdy toleruje. Jednak na szczęście owies daje bardzo wiele możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie pysznych, sycących i poprawiających nastrój śniadań, przy okazji pomagającym schudnąć. Placki owsiane są przydatne w zimie, kiedy za oknem szaruga, deszcz lub śnieg. Wtedy trzeba zjeść coś ciepłego. Placki owsiane są szybkie w przygotowaniu na gorąco, zawierają szereg potrzebnych witamin oraz są źródłem paliwa dla mózgu i mięśni. Mogą być spożywane zarówno na słodko jak i pikantne, w zależności od preferencji.
Składniki do przygotowania:
jabłko lub przecier jabłkowy
jajko
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu i imbiru
rodzynki lub inne bakalie
Opcjonalnie:
papryczka chilli
sól, pieprz
jogurt naturalny
Sposób przygotowania placków owsianych:
jedno całe jabłko należy obrać i zetrzeć na tarce, lub użyć gotowego przecieru albo musu. Tak przygotowane owoce należy dodać do płatków owsianych, otrębów, mąki, bakalii i przyprawy oraz całego jajka. Wszystko razem dokładnie połączyć w jedną masę, a następnie nakładać małe porcje na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron do chwili uzyskania lekko brązowej powierzchni.
Pikantne placki owsiane:
jajko, papryczkę, otręby, płatki, czosnek, jogurt naturalny, sól, pieprz, proszek do pieczenia łączymy razem. Następnie dokładnie mieszamy i smażymy do przyrumienienia, pilnując aby się nie spaliły.
Dodatki:
Placki owsiane na słodko zjadane są z jogurtem naturalnym i z miodem. Placki pikantne dobrze smakują ze specjalnymi sosami. Niektóre dipy łatwo przygotować na bazie jogurtu naturalnego. Placki owsiane pikantne na śniadanie zjadać można z pomidorem, rzodkiewką, posypane szczypiorem lub pietruszką. Dobrze sprawdza się plaster chudego mięsa, na przykład szynki z indyka.