Strona główna DIETETYCZNE PRZEPISY Placki z kaszy gryczanej z sokiem wiśniowym

Placki z kaszy gryczanej z sokiem wiśniowym

2525
3
PODZIEL SIĘ

Kaszę gryczaną śmiało zaliczyć można do naszych dań narodowych. Wspomina się o gryce nawet w Panu Tadeuszu. Chociaż idealnie dopełnia smak tłustych mięsnych sosów, mięs i doskonale komponuje się z grzybami i jajami to warto docenić ją nawet jako samodzielne danie. Wszystko dlatego, że jest źródłem wielu witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Kasza jest źródłem magnezu, którego coraz bardziej nam jest brak. Nie zalicza się do zbóż jak również nie zawiera glutenu. Nie powoduje zakwaszenia organizmu. Posiada dużo błonnika i jest niskokaloryczna. Aby zachować jak najwięcej pozytywnych cech kaszy gryczanej warto wybierać jej wersję niepalną. Palona jest ciemniejsza i o bardziej intensywnym zapachu oraz smaku.

Składniki placków gryczanych z sokiem wiśniowym:

300 g niepalonej kaszy gryczanej

olej roślinny (kokosowy)

sól

½ kilograma wiśni

0,4 kg cukru lub kilka łyżek ksylitolu

Przygotowanie:

kaszę należy zalać wodą na jedną noc przed przygotowaniem i zostawić na około dwanaście godzin. Kaszę należy zmiksować używając do tego blendera na gładką masę, lecz przedtem należy wypłukać dokładnie i pozbyć się wody. W zależności od tego, jaką chcemy osiągnąć grubość placków, należy odlać odpowiednią ilość wody. Im rzadsze ciasto, tym bardziej cienkie placki, wyglądem przypominające naleśniki. Gęstsze ciasto, czyli mniej wody, pozwala uzyskać grubsze placuszki. Ciasto należy lekko posolić do smaku i smażyć na średnio rozgrzanej patelni. Znakiem, że jest już gotowe jest charakterystyczny złoty kolor.

Przygotowanie domowego soku wiśniowego:

samodzielnie przygotowany sok z wiśni zawiera znacznie mniej cukru niż kupowany. Aby go przygotować należy wydrylować wiśnie, wrzucić je do garnka i gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut. Po tym czasie należy zalać wiśnie 1/3 szklanki wody oraz dodać cukier lub ksylitol. Następnie mieszając należy zaczekać aż wiśnie puszczą sok. Gdy będzie go już wystarczająca ilość, trzeba całość odlać do butelek lub słoików i pasteryzować przez około dziesięć minut. Placki polać powstałym w ten sposób sosem.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.