Płatki orkiszowe z żurawiną i jagodami goji

, , Tagi , ,

Płatki orkiszowe nie są tak popularne w naszej kuchni jak owsiane. Jednak tym pierwszym nie można także zarzucić niczego złego. W orkiszu znajdują się węglowodany złożone, nasycone tłuszcze zdrowe dla serca i mózgu. Nie wolno zapominać o błonniku, żelazie, wapniu znajdujących się w orkiszu. Znajduje się tu kompleks witamin z grupy B. Chociaż orkisz jest źródłem glutenu, jaki cieszy się złą sławą, to jest on dobrze przyswajalny. Z orkiszu wyrabia się chleb, mąkę, makarony, kawę zbożową, w formie kaszy a nawet jako piwo. Warto wprowadzać ten rodzaj pożywienia do swojej diety, jako zdrowy zamiennik innych zbóż. Jest to zboże bardzo przydatne diabetykom, ponieważ nie powoduje zbyt wielkiego wzrostu glukozy.

Składniki potrzebne do przyrządzenia płatków orkiszowych:

2 szklanki mleka zwykłego, sojowego lub woda

5 łyżek płatków orkiszowych

cukier, miód, melasa lub ksylitol

żurawina, jagody Goji

Przygotowanie płatków:

mleko lub wodę należy zagotować, następnie wrzucić płatki orkiszowe. Powinny gotować się dopóki nie staną się całkiem miękkie i nie wchłoną całego płynu. W razie potrzeby konieczne jest dolanie wody lub mleka. Żurawinę i jagody goi należy wrzucić do całości, zanim jeszcze zniknie cały płyn i gotować wszystko razem przez około dwie, trzy minuty. Płatki orkiszowe są już gotowe, ale można je odrobinę dosłodzić, jeśli wydają się trochę bez smaku, szczególnie w przypadku gotowania na wodzie.

Płatki orkiszowe bez mleka:

dla osób, które męczy codzienna konieczność gotowania płatków, istnieje możliwość przygotowania płatków prażonych, na przykład z miodem. W tym celu należy je zmieszać z miodem oraz wstawić do piekarnika i piec w temperaturze sto pięćdziesiąt stopni przez dwadzieścia pięć minut. Pieczenie musi być co jakiś czas przerwane mieszaniem. Tak przygotowane płatki doskonale nadają się jako dodatek do niesłodzonego jogurtu naturalnego, wraz z bakaliami, lub samodzielnie jako przekąska w pracy.

Poprzedni

Omlet owsiany

Twarożek

Następny

Dodaj komentarz