Płatki owsiane górskie – właściwości odżywcze

, Tagi , ,

Płatki owsiane górskie to istna bomba wartości odżywczych. Płatki owsiane to zdrowy produkt otrzymany z oczyszczonego ziarna owsa poddanego zabiegom hydrotermicznym. Następnie ziarno owsa poddane jest obłuskiwaniu, czasem krojeniu i płatkowaniu. Płatki owsiane dzielimy na trzy rodzaje ze względu na sposób obróbki ziarna owsa. Wyróżniamy płatki owsiane zwykle, które otrzymywane są z całego ziarna, płatki owsiane górskie otrzymywane z pokrojonego ziarna oraz płatki owsiane błyskawiczne, które otrzymywane są z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej hydrotermicznej obróbce.

Płatki owsiane bogactwem witamin i cennych minerałów

Płatki owsiane to same cenne wartości odżywcze. Ziarno owsa jest najbogatszym w białko zestaw aminokwasów zbożem spośród wszystkich zbóż jakie spożywamy każdego dnia. Zjadając na śniadanie owsiankę dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Zjadając płatki owsiane na przykład górskie z mlecznym produktem na przykład mlekiem czy jogurtem naturalnym dostarcza naszym komórkom mózgowym oraz nerwowym witaminy B6, która poprawia naszą pamięć i koncentrację oraz wspomaga szybsze przyswajanie wiedzy.

Taki posiłek dostarcza również witaminę B1 i kwas pantotenowy, które przeciwdziałają zmęczeniu, rozdrażnieniu, poprawiają samopoczucie i dodają sił podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego. Owies zawiera także substancje, które działają antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój. Potrawy wykonane przy udziale płatków owsianych to smaczny sycący posiłek, ale także niezwykle zdrowy pełny magnezu, żelaza i witamin, które poprawiają nastrój, pamięć i ogólne lepsze funkcjonowanie naszego organizmu.

Płatki owsiane bogactwem błonnika

Płatki owsiane zawierają zdecydowanie najwięcej błonnika rozpuszczalnego spośród wszystkich zbóż. Błonnik ma wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Ma on między innymi zdolność tworzenia w naszym przewodzie pokarmowym lepkich żeli, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Błonnik oblepia śluzówkę przewodu pokarmowego zachowując się niejako jak opatrunek.

Błonnik działa bardzo korzystnie na nasz układ trawienny, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Błonnik Usuwa z naszego przewodu pokarmowego produkty przemiany materii. Warto spożywać produkty zawierające błonnik również kiedy dbamy o linię, gdyż pęcznieje on w żołądku, dając na dłużej uczucie sytości. Jedząc na śniadanie płatki owsiane nie mamy potrzeby po krótkim czasie podjadać. Taki posiłek starczy nam na bardzo długo.

Płatki owsiane bogactwem kwasów tłuszczowych

Owies zawiera aż 7 procent tłuszczu czyli zdecydowanie najwięcej w porównaniu z innymi zbożami. Jest to bardzo cenny tłuszcz, który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć. Te kwasy zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz mają niezwykle ważną rolę jeśli chodzi o leczenie miażdżycy. Te cenne tłuszcze działają również na naszą skórę nawilżając ją oraz zawarte w płatkach owsianych chronią nas przed nowotworami.

Poprzedni

Podwyższony cukier na czczo

Gotowanie ryżu na sushi

Następny

Dodaj komentarz