Termiczna obróbka potraw uznawana jest za wielki krok człowieka od prymitywizmu do ucywilizowania. Od czasu, kiedy zaczęto piec i gotować mięso, a nie pożerać je na surowo uważa się. Że człowiek dorósł do swojej pozycji w hierarchii ewolucyjnej. Dziś tendencje są raczej odwrotne i wykazuje się, że to surowe produkty są wartościowe. A ich gotowane odpowiedniki tracą wiele ze swojej wartości. Oczywiście nie wszystko można zjeść bez termicznego przetworzenia, bo przecież grożą nam drobnoustroje. Szkodliwe substancje ginące w wysokiej temperaturze, a poza tym ta ostatnia utrwala produkty i zapobiega ich psuciu się.
Pewnym kompromisem pomiędzy gotowaniem w wodzie a jedzeniem trudno strawnej surowizny jest gotowanie na parze. Jego zalety doceniono dawno temu, a jeszcze zanim pojawiły się szybkowary i parowary gotowano dietetycznie na specjalnych wkładkach. Dziś dostępność sprzętu pozwala na wprowadzenie tego rodzaju potraw na stałe do jadłospisu.
Do najważniejszych zalet gotowania na parze, które jednocześnie pozytywnie wpływają na zdrowie można zaliczyć:
- Możliwość przyrządzania wszystkich potraw bez jakiegokolwiek dodatku tłuszczu. Oznacza to możliwość znacznego zmniejszenia kaloryczności potraw w stosunku do tych smażonych czy pieczonych. I automatycznie łatwiejsze utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.
- Dzięki gotowaniu na parze w produktach zostają zachowane wszystkie składniki odżywcze, które podczas gotowania były wypłukiwane i wylewane z wodą. Organizm otrzymuje pełnowartościowy posiłek bez ubytków wymagających uzupełniania sztucznymi suplementami.
- Niewielkie straty soli mineralnych i witamin sprawiają, że produkty doskonale smakują bez dodawania jakichkolwiek przypraw. Zachowuje się w nich naturalna sól i cukry. Oznacza to, że można pominąć doprawianie potraw szkodliwą dla zdrowia solą kuchenną.
- Chociaż potrawy pieczone w folii również można przygotować bez tłuszczu. To tracą one znaczny procent wody, przez co są suche i mniej smaczne niż te gotowane na parze. Takie dania trudniej pogryźć, co ma wpływ na późniejszy proces trawienia.
- Potrawy przyrządzane na parze są miękkie, lekkostrawne i łatwe do zjedzenia. Dlatego doskonale nadają się dla osób w podeszłym wieku i dzieci.
- Przygotowywanie obiadu na parze zajmuje znacznie mniej czasu, ponieważ można wszystko ugotować w jednym garnku.
- Wprowadzenie potraw na parze to sposób na urozmaicenie kuchni, ponieważ przyrządzane. W ten sposób produkty mają zupełnie inny smak niż te gotowane czy smażone.
- Gotowanie w taki sposób jest bardzo proste i nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności.