Prawdy włoskiej kuchni

Tagi , ,

Od wielu już lat panuje moda na śródziemnomorską dietę. Dietetycy przekonują, że włoska kuchnia bogata w pełnowartościowe składniki owoców morza, rosnących w słońcu owoców oraz warzyw oraz zdrowych przekąsek to doskonały sposób na redukcję wagi. Czy jest to zgodne z prawdą?

Każda osoba planująca urlop na południu Europy zachwala sobie włoskie jedzenie, lecz kuchnia ta to przecież głównie makarony, pizze, sery… No właśnie! Liczne dodatki w postaci sosów pomidorowych, kremów z dyni czy szpinaku, czy grillowanych bakłażanów i cukinii potrafią uśpić naszą czujność. Bo mało kto pamięta o tym, że bazą do wszystkich włoskich potraw są przetwory mączne typu ciasto drożdżowe czy makaron! Zajadamy się spaghetti czy penne, zapominając o tym, że pochłaniamy dodatkowe porcje węglowodanów. Niekoniecznie chcianych podczas naszego odchudzania…

Idźmy dalej. Italia to kraj serem i winem pachnący. Różnorodność serów zachwyca każdego turystę. Do wyboru mamy twarogi, przetwory półtłuste, twarde, pleśniowe, śmietankowe czy chude. Do tego jakaś znakomita butelka lokalnego wina… i kalorie lecą. Znów smak zwycięża nad rozsądkiem i zamiast wybrać jedno z dietetycznych potraw, napełniamy nasze głodne brzuchy ogromną ilością niezdrowych tłuszczów i alkoholu.

Ostatnim punktem jest oczywiście pizza. Wspaniały drożdżowy placek ukraszony różnymi warzywami, mozzarellą, pomidorami… Szkoda, że niestety ma w sobie tyle ilości oleju, cukru, soli i innych przypraw. Z pozoru niegroźna dla naszej diety pizza może okazać się bardzo kaloryczna.

Co w takim razie wybierać spośród włoskich produktów? Na pewno dobrym wyborem będą świeże warzywa takie jak sałata, pomidory, ogórki, bakłażany czy karczochy. Do tego lekko przyrządzone owoce morza – jedna z najlepszych form białka w diecie śródziemnomorskiej. Jeśli decydujemy się na potrawy smażone, warto wybierać te przyrządzane na prawdziwej oliwie. Kawa dozwolona jak najbardziej, jednak najlepsza będzie niesłodzona espresso. Do picia nadadzą się świetnie świeżo wyciskane soki. Szczególnie te z owoców rosnących w pełnym sycylijskim słońcu.

Poprzedni

Wywiad z Natalią Narowską z serii FIT KOBIETY!

Nowoczesny rower

Następny

Dodaj komentarz