Produkty bogate w wapń

, 20 maja 2014 Tagi , ,

Wapń jest budulcem każdego organizmu. Jego brak w organizmie powoduje przede wszystkim łamliwość kości i próchnicę zębów. Ponadto wapń odpowiada również za aktywizowanie skurczy mięśni gładkich (również serca) i przekazywanie bodźców nerwowych. Jak dowodzą również badania wapń pośrednio odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz stabilną gospodarkę hormonalną.

Jego rola w organizmie jest nieoceniona, dlatego tak ważne jest zadbanie o to by znalazł się w codziennej diecie każdej osoby, bez względu na płeć czy wiek. Szczególnie ważne jest dostarczanie go wodpowiedniej ilości dzieciom i młodzieży, która znajduje się w czasie intensywnego wzrostu.

Gdzie szukać wapnia?

Produkty bogate w wapń, mogą być dostarczane organizmowi w postaci suplemntów diety jak i formie naturalnych produktów żywnościowych. I naprawdę warto przede wszystkim skoncentrowac się na tych ostatnich i z nich skomponować odpowiednio zbilnasowaną dietę.

Czy na pewno mleko?

Choć w powszechnej świadomości panuje przekonanie, że to mleko posiada najwięcej wapnia, to w rzeczywistości pogląd ten w dużej mierze okazuje się mitem. Jak pokazują badania osoby, które stosowały dietę ubogą w mleko wcale częściej nie ulegały złamaniom niż osoby, które w swojej diecie spożywały dużo mleka i jego przetworów. Dlaczego? Być może powodem jest wysoki stopień przetworzenia i chemicznego zmodyfikowania nabiału, który jest powszechnie dostępnych w sklepach. Ponadto co raz częściej spotyka się uczulenie na laktozę, co powoduje, że z diety należy całkowicie wyeliminować nabiał. Pojawia się więc pytanie co w zamian? Gdzie szukać źródła wapnia w codziennej diecie?

Produkty bogate w wapń

  • Migdały- tak naprawdę mało osób wie, że migdały są rewelacyjnym źródłem wapnia. I tak naprawdę wystarczy zjeść około 20-stu migdałów by zaspokoić około 30% całodziennego zapotrzebowania na wapń. Ponadto rewelacyjnie wpływają na stan paznokci i włosów jak również będąc źródłem witaminy E zapobiegają wielu chorobom.
  • Śledzie – choć wydaje się to mało prawdopodobne, to śledzie, nie tylko są bogate w wapń, ale również, ponieważ są niewyczerpanym źródłem witaminy D doskonale pomagają w jego absorpcji.
  • Sezam- to naturalne i smaczne źródło wapnia. Jak pokazują doświadczenia lekarzy i dietetyków, w jednej łyżce nasion sezamu (obojętnie czy jest on smażony czy suszony) zawarte jest aż 9% codziennego zapotrzebowania na wapń dorosłego człowieka. Oprócz tego sezam posiada wiele innych witamin i jest łatwo przyswajalny przez organizm.
  •  Mak i siemię lniane-bardzo mało osób zdaje sobie sprawę, że są to jedne z najbogatszych produktów bogatych w wapń. Szczególnie mak jest bogaty w wapń, jednak jest  on również kaloryczny.
  •  Naturalny jogurt- jako jeden z nielicznych na rynku produktów mlecznych, są dobrym źródłem białka. Wybierając kubek jogurtu beztłuszczowego zaspokajamy oko 30% dziennego zapotrzebowania na wapń. I co ważne jest on również bogaty w witaminę D.
  •  Orzechy brazylijskie – to również doskonałe i w dodatku smaczne, choć kaloryczne źródło wapnia.
Poprzedni

Otyłość u dzieci

Rozstępy na pośladkach

Następny

Dodaj komentarz