Produkty niezbędne dla zdrowia!

12 kwietnia 2014 Tagi , , , , ,

Codzienne posiłki są koniecznością, pozwalającą na funkcjonowanie organizmu i jego regenerację. Otaczają nas setki tysięcy wyrobów, które zachęcają do skosztowania, jednak tych najbardziej wartościowych jest niewiele, dlatego warto je poznać i na stałe wprowadzić do swojego menu. Produkty niezbędne do zdrowia to przede wszystkim takie, które dostarczą nam nie tylko białka, cukru oraz tłuszczów, ale również witamin oraz makro- i mikroelementów.

Poniżej przedstawiamy kilka wybranych produktów żywnościowych, których obecność w naszym jadłospisie może przynieść całe bogactwo korzyści zdrowotnych!

[AdSense-A]

Produkty niezbędne dla zdrowia człowieka to:

ŁOSOŚ

Aby zapewnić organizmowi odpowiednią porcję cennych składników wystarczy tylko 100 g tej jakże zdrowej ryby. Została ona uznana przez lekarzy za najzdrowszy produkt świata z uwagi na wysoką zawartość kwasów Omega-3, odpowiedzialnych za obniżanie poziomu cholesterolu, odporność czy usprawnienie pracy mózgu i serca.

CIEMNE PIECZYWO

Chleb i inne produkty z mąki pełnoziarnistej to bogate źródło błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Można w nim znaleźć sporo witamin z grupy B, witaminę E, cynk, miedź, magnez i żelazo. Produkty pełnoziarniste poprawiają przemianę materii, regulują pracę przewodu pokarmowego.

OLIWA Z OLIWEK TŁOCZONA NA ZIMNO

Oliwa z oliwek zawiera fitosterole, czyli jednonasycone związki tłuszczowe niezwykle cenne dla wielu naszych układów, zawiera też polifenole i sporo witaminy E, cennego pogromcy wolnych rodników.

KEFIRY I JOGURTY NATURALNE

Cenne głównie z uwagi na zawartość białka i wapnia, ale także kultury bakterii niezbędne dla równowagi biologicznej naszego organizmu.

ZIELONA HERBATA

Zielona herbata dzięki olbrzymiej dawce przeciwutleniaczy posiada niezwykłe właściwości m.in. przeciwnowotworowe. Przyspiesza przemianę materii, więc sprzyja odchudzaniu i wydalaniu toksyn. Obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, zawiera fluor, witaminy B, C, E, garbniki, antocyjany, katechiny i proantocjany.

CYTRUSY, a szczególnie grejpfruty!

Grejpfruty zawierają gigantyczną porcję przeciwutleniaczy (sto razy więcej niż jabłka, czy winogrona), jeden grejpfrut dziennie zapewnia kompleksowe oczyszczanie z toksyn. Naturalny lek antyrakowy bogaty w przyswajalną witaminę C.

KASZA GRYCZANA

Bogata w krzem, który zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, chorobom kości i stawów, łamliwości paznokci, wypadaniu włosów, zmęczeniu. Zawiera cenne białka, witaminy B1 i PP, związki wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.

GORZKA CZEKOLADA

Gorzka i prawdziwa, czyli taka, która zawiera powyżej 70% kakao. Czekolada choć wysokokaloryczna to zawiera flawonoidy hamujące utlenianie cholesterolu, magnez, potas, żelazo, polifenole, teobrominę pobudzającą pracę nerek, działa antydepresyjnie, poprawia nastrój, pamięć i koncentrację, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, zwiększa wrażliwość na insulinę. Dodatek orzechów zwiększa jej wartość o pożyteczne kwasy tłuszczowe.

JAJA Z EKOLOGICZNEJ HODOWLI KUR

Jaja z wolnego wybiegu zawierają wysokowartościowe białko, łatwo przyswajalne żelazo, witaminy B12, A i E, karotenoidy, kwas pantotenowy, biotynę, cynk, oraz inne cenne minerały. Jajka są sycące, dlatego pomagają w utrzymaniu wagi. Białko jest idealnym składnikiem budowy komórek.

WARZYWA ZIELONE

Warzywa zielone zawierają cenne kwasy tłuszczowe N-3, witaminy C, E, A, karotenoidy, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, błonnik i wiele innych cennych substancji. Warzywa powinny stanowić większość naszych posiłków.

Poprzedni

Dlaczego warto jeść dynię?

Jak pokonać pierwsze oznaki starzenia

Następny

Dodaj komentarz