Codzienne posiłki są koniecznością, pozwalającą na funkcjonowanie organizmu i jego regenerację. Otaczają nas setki tysięcy wyrobów, które zachęcają do skosztowania, jednak tych najbardziej wartościowych jest niewiele, dlatego warto je poznać i na stałe wprowadzić do swojego menu. Produkty niezbędne do zdrowia to przede wszystkim takie, które dostarczą nam nie tylko białka, cukru oraz tłuszczów, ale również witamin oraz makro- i mikroelementów.
Poniżej przedstawiamy kilka wybranych produktów żywnościowych, których obecność w naszym jadłospisie może przynieść całe bogactwo korzyści zdrowotnych!
[AdSense-A]
Produkty niezbędne dla zdrowia człowieka to:
ŁOSOŚ
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią porcję cennych składników wystarczy tylko 100 g tej jakże zdrowej ryby. Została ona uznana przez lekarzy za najzdrowszy produkt świata z uwagi na wysoką zawartość kwasów Omega-3, odpowiedzialnych za obniżanie poziomu cholesterolu, odporność czy usprawnienie pracy mózgu i serca.
CIEMNE PIECZYWO
Chleb i inne produkty z mąki pełnoziarnistej to bogate źródło błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Można w nim znaleźć sporo witamin z grupy B, witaminę E, cynk, miedź, magnez i żelazo. Produkty pełnoziarniste poprawiają przemianę materii, regulują pracę przewodu pokarmowego.
OLIWA Z OLIWEK TŁOCZONA NA ZIMNO
Oliwa z oliwek zawiera fitosterole, czyli jednonasycone związki tłuszczowe niezwykle cenne dla wielu naszych układów, zawiera też polifenole i sporo witaminy E, cennego pogromcy wolnych rodników.
KEFIRY I JOGURTY NATURALNE
Cenne głównie z uwagi na zawartość białka i wapnia, ale także kultury bakterii niezbędne dla równowagi biologicznej naszego organizmu.
ZIELONA HERBATA
Zielona herbata dzięki olbrzymiej dawce przeciwutleniaczy posiada niezwykłe właściwości m.in. przeciwnowotworowe. Przyspiesza przemianę materii, więc sprzyja odchudzaniu i wydalaniu toksyn. Obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, zawiera fluor, witaminy B, C, E, garbniki, antocyjany, katechiny i proantocjany.
CYTRUSY, a szczególnie grejpfruty!
Grejpfruty zawierają gigantyczną porcję przeciwutleniaczy (sto razy więcej niż jabłka, czy winogrona), jeden grejpfrut dziennie zapewnia kompleksowe oczyszczanie z toksyn. Naturalny lek antyrakowy bogaty w przyswajalną witaminę C.
KASZA GRYCZANA
Bogata w krzem, który zapobiega zawałom serca, wylewom krwi do mózgu, chorobom kości i stawów, łamliwości paznokci, wypadaniu włosów, zmęczeniu. Zawiera cenne białka, witaminy B1 i PP, związki wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu.
GORZKA CZEKOLADA
Gorzka i prawdziwa, czyli taka, która zawiera powyżej 70% kakao. Czekolada choć wysokokaloryczna to zawiera flawonoidy hamujące utlenianie cholesterolu, magnez, potas, żelazo, polifenole, teobrominę pobudzającą pracę nerek, działa antydepresyjnie, poprawia nastrój, pamięć i koncentrację, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krwionośnego, zwiększa wrażliwość na insulinę. Dodatek orzechów zwiększa jej wartość o pożyteczne kwasy tłuszczowe.
JAJA Z EKOLOGICZNEJ HODOWLI KUR
Jaja z wolnego wybiegu zawierają wysokowartościowe białko, łatwo przyswajalne żelazo, witaminy B12, A i E, karotenoidy, kwas pantotenowy, biotynę, cynk, oraz inne cenne minerały. Jajka są sycące, dlatego pomagają w utrzymaniu wagi. Białko jest idealnym składnikiem budowy komórek.
WARZYWA ZIELONE
Warzywa zielone zawierają cenne kwasy tłuszczowe N-3, witaminy C, E, A, karotenoidy, kwas foliowy, magnez, miedź, żelazo, błonnik i wiele innych cennych substancji. Warzywa powinny stanowić większość naszych posiłków.