Przepis na chleb Dukana

, 24 kwietnia 2014 Tagi ,

Dieta Dukana w bardzo krótkim czasie zyskała ogromną popularność. Ten sposób odżywiania w przetestowało na sobie miliony osób, których celem była utrata zbędnych kilogramów. Przedstawiamy doskonały przepis na chleb Dukana, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny, zdrowy i nietuczący!

Czego będziemy potrzebować?

  • otręby ( osiem pełnych łyżek otrębów owsianych i cztery żytnich)
  • 3 jaja (oczywiście najlepiej z ekologicznych hodowli drobiu)
  • 3 stołowe łyżki jogurtu naturalnego (koniecznie takiego z zerową zawartością tłuszczu)
  • około 100 gram chudego twarogu
  • łyżeczkę soli, proszku do pieczenia, masła i sody oczyszczonej

Jak zabrać się do pieczenia?

Przed przystąpieniem do wypieków najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki, tak aby znajdowały się one w zasięgu naszej ręki. Formę na chleb dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.

Jak przyrządzić ciasto?

Wcześniej przygotowane składniki wsypujemy do miski spożywczej i dokładnie ze sobą łączymy. Ugniatanie ciasta ręką może być uciążliwe, dlatego najlepiej użyć do tego miksera, który w błyskawicznym tempie wyręczy nam w mieszaniu produktów. Kiedy wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą delikatnie przelewamy ciasto do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.

Chlebek pieczemy w tej temperaturze 15 minut. Musimy pamiętać, żeby po ich upływie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 stopni, żeby nasz chleb piekł się jeszcze około 20 minut. Po ostatecznym wyłączeniu piekarnika nie należy od razu wyciągać chleba. Najlepiej jeśli pozostawisz go w nim jeszcze na około 15 minut, żeby nabrał ostatecznych rumieńców. Gotowe!

Smacznego!

Tak przygotowany chlebek doskonale urozmaici dietę Dukana. Będzie również doskonałą przekąską na co dzień.

Poprzedni

Intermittent fasting – okresowy post

Białko po treningu

Następny

Dodaj komentarz