Przepisy na dania z brokułami

, 13 czerwca 2015 Tagi , , ,

Brokuły, często określane mianem „zielonego kalafiora” były znane już w epoce starożytności. Dzisiaj brokuły są warzywami powszechnie występującymi w całej Europie, a nawet na świecie. Chętnie wykorzystuje się je do przyrządzania różnego rodzaju zup, zapiekanek czy sałatek. Brokuły zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin i soli mineralnych, a ponadto są warzywem niskokalorycznym. Potrawy z brokułów można więc polecić nawet osobom odchudzającym się. Poniżej prezentujemy przykładowe przepisy dietetyczne na smaczne dania z „zielonego kalafiora”.

Brokuły zapiekane z mozzarellą

Brokuły z mozzarellą to idealny pomysł na lekkostrawną i niskokaloryczną przekąskę (danie to ma zaledwie 100 kcal), zwłaszcza jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzenie wartościowego posiłku. Poza brokułami i serem typu mozzarella do przygotowania tego dania będziemy też potrzebować kubek jogurtu naturalnego oraz przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany).

Jednego większego brokuła należy starannie umyć, a następnie podzielić na niewielkie różyczki i ugotować na parze. Po ugotowaniu warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Całość zapiekamy przez piętnaście minut w temperaturze około stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.

Dania z brokułami to sałatka z brokułami 🙂

Z brokułów można przygotować także niskokaloryczną sałatkę. Po ugotowaniu brokuła na parze (lub w lekko osolonej wodzie) należy przełożyć go do salaterki i połączyć z odpowiednimi składnikami. Brokuły świetnie smakują z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, jajek ugotowanych na twardo oraz sałaty. Przekąskę można również wzbogacić zielonymi oliwkami i sosem jogurtowym.

Zupa brokułowa ze szpinakiem

Zupa brokułowa ze szpinakiem jest daniem szybkim w przygotowaniu i zarazem bardzo smacznym. Do przyrządzenia takiej zupy poza brokułami będziemy potrzebować ziemniaki, kawałek pora, trzy szklanki bulionu warzywnego, szpinak, oliwę z oliwek oraz dwie łyżki sera typu mascarpone.

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy pora i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie wlewamy bulion, dodajemy brokuły oraz szpinak. Całość gotujemy przez kilkanaście minut, aż warzywa staną się wystarczającą miękkie. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, przed podaniem łączymy z serkiem mascarpone.

Brokuły na parze z warzywami

Brokuły są warzywem delikatnym, dlatego znakomicie nadają się do gotowania na parze. W ten sposób przygotowanego brokuła możemy serwować z wieloma innymi warzywami, między innymi z papryką, marchewką, fasolką szparagową czy z kalafiorem. Brokuła ugotowanego na parze z warzywami można jeść bez dodatków, ale takie danie można też serwować z kurczakiem czy z łososiem z grilla. Można również podawać je z sosami – najlepiej będą smakować z sosem chrzanowym, czosnkowo-słonecznikowym lub jogurtowo-ziołowym.

Poprzedni

Ananas dla mężczyzn

Dieta przy chorobie parkinsona

Następny

Dodaj komentarz