Jeżeli dbasz o swoją figurę i chcesz zadbać o swoje zdrowe warto do swojej diety wprowadzić dietetyczne sałatki. Przyrządzone na bazie warzyw, są pożywne, odżywcze i mają mało kalorii. Warto zobaczyć jakie są propozycje i przepisy na salatki dietetyczne. Zazwyczaj są to szybkie i proste dania, które może przyrządzić każdy.
Wędzony łosoś w roli głównej
Do przyrządzenia tej sałatki potrzebujemy:
• Jedno opakowanie łososia ( ważne aby był wędzony)
• Lodowa sałata
• Pomidory (najlepiej koktajlowe)
• Mała czerwona cebula
• Ogórek
• Zielona fasolka szparagowa
• Czosnek
• Sól i pieprz do smaku
• Oliwa z oliwek
• Sok z cytryny
• Czosnek
Sałatę po umyciu obieramy z dużych liści, które mają być podstawą do podania sałatki. Na tak przygotowaną podstawę kładziemy umyte i przekrojone na pół pomidorki, ogórek (obrany ze skórki), które kroimy na nieduże kawałki, ugotowaną fasolkę oraz cebulkę pokrojoną w piórka oraz kawałki łososia. Sałatkę przyprawiamy przygotowanym sosem: oliwę z oliwek łączymy z sokiem z cytryny oraz z przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.
Pyszna surówka z świeżych warzyw
Surówki to nie tylko zdrowy i smaczny dodatek do obiadu, ale również sposób na przekąskę, którą docenią również wielbiciele słodyczy. Aby przyrządzić surówkę z kapusty, która jest bogatym źródłem witaminy C potrzebujesz:
• Kiszona kapusta
• Marchewka
• Jabłko
• Cebula
Kapustę trzeba opłukać i pokroić na mniejsze cząsteczki. Do niej dodajemy obraną i startą marchewkę, jabłko i poszatkowaną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawiamy sola u pieprza oraz polewamy odrobina oliwy z oliwek.
Również pyszna jest surówka ze świeżych ogórków. Jest ton pyszna i smakowicie wygląda. Do świeżych ogórków pokrojonych w plasterki dodajemy ziarna sezamu i całość polewamy sosem sojowym. Do całości dodajemy do smaku płynnego miodu.
Cukinia w roli głównej
Sałatkę można również przyrządzić z cukinii, która jest wciąż niedocenianym warzywem. Jest niedoceniana, a nie słusznie gdyż jest zdrowa i smaczna. Przepis na sałatkę z cukinii:
• Cukinia ( jedna, albo dwie)
• Kilka ziaren kolendry
• Migdały
• Świeża mięta
• Sezam
• Ocet z jabłek
Cukinię trzeba dobrze umyć i pokroić na nieduże kawałeczki. Ułożyć w naczyniu, (najlepiej przeźroczystym, gdyż ładnie się prezentuje) i dodać kolendrę, sezam oraz ocet jabłkowy i oliwę z oliwek. Na to kładziemy pokruszone migdały oraz drobno posiekane liście mięty (ewentualnie można ją zastąpić bazylią). Sałatkę należy przed podaniem schłodzić w lodówce.
Sałata lodowa jako składnik sałatki włoskiej
Sałata lodowa jest rewelacyjnym składnikiem wielu sałatek. Bardzo efektowanie wygląda i ma wiele składników odżywczych. Aby przygotować włoską sałatkę będzie nam potrzebna:
• Sałata lodowa
• Pomidory
• Ser mozzarella
• Ewentualnie oliwki
Do drobno pociętej, albo porwanej sałaty dodaje się pocięte na cząstki pomidory, ser i oliwki. Całość należy wymieszać i podawać z sosem winegret, do którego warto dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mozna podawać jako dodatek do dań z grilla.