Rodzynki a dieta

14 kwietnia 2015 Tagi

Rodzynki to jedne z najbardziej lubianych bakalii: uwielbiają je dzieci i dorośli, co wynika z tego, że rodzynki są niezwykle smakowitą przekąską. Są bardzo słodkie, a dietetycy ostrzegają, że są również wysokokaloryczne, ale z pewnością stanowią zdrowszą i bardziej wartościowa przekąskę od jakichkolwiek słodyczy. Pod względem kaloryczności dorównują słodkim batonikom energetycznym. Rodzynki zawierają bardzo dużą ilość skoncentrowanego cukru, dlatego ich jedzenie ma zarówno dobre, jak i złe strony. Jak zwykle, przydaje się umiar i rozsądek. Mała porcja rodzynek nikomu jeszcze nie zaszkodziła. Garść rodzynek to bardzo przyjemny sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych.

Rodzynki były lubiane już w starożytności

Rodzynki to po prostu suszone owoce winogron. Nie są odkryciem naszych czasów. Były doskonale znane już w starożytnym Egipcie i wśród innych ludów. Wtedy suszono je na słońcu, a następnie podawano jako dodatek, godny nawet królewskiego dworu. Egipcjanom znane były również ich właściwości zdrowotne, więc ówcześni medycy często zalecali kurację rodzynkową na różne dolegliwości. Współczesne badania potwierdzają intuicję Egipcjan. Rodzynki rzeczywiście są zdrowe i wpływają bardzo korzystnie na kości, serce i wygląd skóry.

Dried raisins
Fot. Depositphotos

Bardzo zdrowy dodatek do codziennej diety

Wszystkie bakalie wykazują dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Wykorzystywane są w profilaktyce wielu poważnych chorób (zapobiegają między innymi zawałom serca oraz zmniejszają ryzyko nowotworów). Zawierają cenny błonnik, są bogate również w witaminę E i kwas foliowy. Stanowią ważne źródło magnezu i potasu. Polecane są kobietom w ciąży i w okresie menopauzy, a także osobom znajdującym się na diecie, które pragną zrzucić kilka kilogramów, a nie mogą powstrzymać się przed sięganiem po słodkości. Nie należy jednak przesadzać: dzienna porcja bakalii nie powinna przekraczać 100 kalorii. 10 dekagramów rodzynek dostarcza 277 kalorii. Kwestia rodzynki a dieta powinna zainteresować również panie, które chcą długo zachować młody wygląd.

Rodzynki – ochrona przed osteoporozą i brakiem koncentracji

Rodzynki to idealna przekąska dla kobiet w okresie przekwitania. Menopauza to czas, kiedy w kobiecym organizmie spada produkcja estrogenów, w związku z czym wapń szybciej wypłukuje się z kości, a ryzyko osteoporozy wzrasta. Ten proces można spowolnić właśnie dzięki rodzynkom, które zawierają sporo wapnia. To również doskonały dodatek do diety dla osób cierpiących na zaparcia. Zawarty w rodzynkach błonnik zapobiega takim dolegliwościom, regulując procesy trawienne. Nastolatkom przyda się zawarty w rodzynkach magnez i cała gama witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na koncentrację, pamięć i nastrój. Witaminy C i E podnoszą naturalną odporność organizmu, a potas i żelazo poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego i pracę serca.

Poprzedni

Jak odstawić alkohol?

Afrykańskie Mango – recenzja suplementu

Następny

1 komentarz do wpisu “Rodzynki a dieta”

  1. A juz sie wystraszylem, ze rodzynki poniewaz sa tak slodkue beda tuczace ale na szczescie nie jwst az tak zle, fajnie bo nadal bede je jesc i nie przytyje 🙂 pozdrowienia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz