Sok z buraków i marchwii

, , 7 czerwca 2014 Tagi

Soki są nie tylko doskonałym napojem, który gasi pragnienie i zaspokaja pierwszy głód, ale także dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Warunek jest jeden – muszą to być świeżo wyciśnięte i w pełni naturalne produkty.

Burak i marchew – dobre połączenie

Ponieważ zarówno burak jak i marchew mają lekko słodki smak doskonale razem smakują. Jest to gratka dla wszystkich, którzy lubią ciekawe smaki. Burak jest u nas warzywem pospolitym i nie zawsze doceniamy jego zdrowotne właściwości, a tymczasem jest ich naprawdę sporo. Ponieważ rosną w ziemi zawierają w sobie niemal wszystkie niezbędne pierwiastki jak magnez, żelazo, sód, miedź, mangan, potas. lit, cynk, kobalt. Zawierają także rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Wszystko to ma pozytywny wpływ na układ krwionośny człowieka, wzmacniają odporność, ich sok ma także działanie zasadotwórcze, które odkwasza po spożyciu mięs i słodyczy. Likwiduje wolne rodniki, a co za tym idzie ma działanie antynowotworowe.

Marchew to także warzywo, które znajduje się w każdej polskiej lodówce. Działanie soku z marchwi jest przede wszystkim przeciw pasożytnicze, nadaje się jako sprzymierzeniec w walce na przykład z owsikami. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, zwanej witaminą młodości. Także dobrze wpływa na układ krwionośny człowieka, sprawiając, że jest bardziej wydolny.

Pretty young girl with colorful vitamin icons and symbols
Fot. Depositphotos

Jak przyrządzić sok z buraków i marchwi?

Na porcję dla dwóch osób przygotowujemy cztery duże marchewki i trzy buraki o średnicy 8 cm. Następnie korzystając z sokowirówki ścieramy całość. Sok należy pić jeden, dwa razy dziennie. Najlepiej rano na czczo. Będzie miał wtedy także właściwości dodatkowo oczyszczające i wspomagające pracę układu pokarmowego dla tych osób, które mają problemy na przykład z zaparciami. Najlepiej do wytwarzania soków nadają się buraki ćwikłowe, o cienkiej skórce. Im ciemniejsze tym lepiej. Jeśli buraki są w dwóch różnych kolorach oznacza to, że mogą zawierać zbyt dużo ciężkostrawnej celulozy. Warto zwracać uwagę na to by buraki nie były zbyt duże, świadczyć to będzie o tym, że były intensywnie nawożone, niekoniecznie naturalnie. Ważne by sok nie stał zbyt długo, warto go przechowywać w lodówce bez zbytniej ekspozycji na światło, najlepiej w ciemnej butelce.

Sok jest najlepszy

Warto pamiętać, że zarówno marchew jak i burak najlepsze właściwości mają na surowo. Ugotowane tracą ich część. Dlatego soki są najlepszym rozwiązaniem kiedy chcemy zapewnić sobie zdrowie. Wypijamy w ten sposób esencję zdrowia.

Nie dla wszystkich

Mimo niezaprzeczalnych korzyści, jakie niesie za sobą spożywanie soku z buraków i marchwi, okazuje się, że nie jest on wskazany dla wszystkich. Oba te warzywa mają stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie nadają się dla osób cierpiących na cukrzycę. Warto pamiętać, że po ugotowaniu indeks glikemiczny znacząco wzrasta.

Poprzedni

Ćwiczenia aerobowe w domu bez sprzętu

Ćwiczenia na uda i pupę

Następny

Dodaj komentarz