Strona główna Odchudzanie Stewia bez tajemnic, czyli naturalny sprzymierzeniec odchudzających

Stewia bez tajemnic, czyli naturalny sprzymierzeniec odchudzających

1350
0
PODZIEL SIĘ

Stewia to hit ostatnich lat. Preparaty słodzące na bazie tej rośliny są szczególnie popularne wśród osób propagujących zdrowy tryb życia. Jest doskonałą alternatywą dla sztucznych, chemicznie syntetyzowanych słodzików. W przeciwieństwie do nich stewia jest produktem całkowicie naturalnym.

Słodka substancja w postaci proszku pochodzi od rośliny rosnącej naturalnie w Ameryce Południowej. Na tamtym terenie używa się jej już od 1.5 tysiąca lat, w Europie do obrotu dopuszczono ją dopiero niedawno. Znana jest przede wszystkim ze swojej unikalnej słodyczy, która może zastąpić cukier. Uważa się ją za naturalnego sprzymierzeńca osób odchudzających, którym trudno odmówić sobie słodkich potraw.

Czy stewia rzeczywiście pomaga w odchudzaniu? I jakie są jej właściwości?

Supersłodkie liście

W Polsce stewia została dopuszczona do sprzedaży dopiero 11 listopada 2011 roku. Dziś w każdym praktycznie sklepie możemy kupić bardzo różne produkty stworzone na jej bazie. Dostępna jest zarówno w postaci proszku, w liściach. A jeśli mamy dostatecznie dużo chęci, możemy roślinę wyhodować również samodzielnie, przy pomocy dostępnych choćby w internecie nasion.

O słodkości stewii mówi się niezwykle dużo. To właśnie ona ma umożliwić nam spożywanie swoich ulubionych słodyczy bez obaw o przekroczenie zapotrzebowania kalorycznego, czy też węglowodanowego. Liście stewii są blisko 40 razy bardziej słodkie niż cukier. A ta sproszkowana może być nawet 300 razy słodsza. Nie to jest jednak tym, co przyciąga osoby chcące stracić zbędne kilogramy do spożywania stewii jako zamiennika cukru. Stewia jest tak popularna ze względu na to, że nawet jeśli spożyjemy jej większą ilość, nie będzie miało to negatywnego skutku dla naszej dziennej podaży kalorycznej. Dlaczego? Gdyż roślina ta — i wyprodukowane z niej słodziki — nie posiadają kalorii.

Inwestycja, która się opłaca

Zakup nawet niewielkiej ilości stewii, będzie — wbrew pozorom — o wiele bardziej opłacalny nawet od zakupu zwykłego, białego cukru. Pomimo jej wyższej ceny za mniejszą gramaturę. Jej wyjątkowo silna słodycz sprawia, że jedynie odrobina stewii wystarczy, żeby odpowiednio doprawić potrawę. Dane wskazują, że kilogram cukru odpowiada słodyczy 3.5 gramom sproszkowanej rośliny.

Nietrudno zatem obliczyć, że zakup jednej 250 gramowej paczki, wystarczy nam na długo. Nie musimy obawiać się jednak tego, że produkt ten nie będzie zdatny już do spożycia, zanim go całkowicie zużyjemy. Można ją przechowywać do pięciu lat.

Mniejsze łaknienie

Cukier należy do jednej z najbardziej uzależniających substancji na całym świecie. Wie o tym każdy, kto choć raz próbował „odstawić” czekoladę. Na im więcej cukru będziemy sobie pozwalać, to tym bardziej będziemy pragnąć go spożywać. Widać to również bardzo dobrze, gdy po jakimś czasie picia np. kawy z jedną łyżeczką cukru, decydujemy się na zwiększenie jego ilości. Napoje i potrawy przestają być dla nas tak słodkie, jak na początku, a my ciągle chcemy odczuwać ich smak w taki sam sposób. W efekcie spożywamy go coraz więcej, a nasz dzienny bilans kaloryczny ciągle rośnie. Nie ułatwia to odchudzania.

Wiele osób zamiast niego decyduje się pod tym względem na słodziki. Nie zawierają one kalorii, jednak nie powodują zmniejszenia łaknienia. Stewia, w przeciwieństwie do jednego i drugiego, ogranicza apetyt, również na produkty słodkie.

Słodzik dla cukrzyków

Cukier biały jest produktem spożywczym, który zawiera w swoim składzie aż 99% węglowodanów. Przez to jego spożywanie nie jest wskazane dla osób cierpiących na cukrzycę. Cukrzycy dla określania, które produkty są dla nich bezpieczne do konsumpcji, a które wręcz przeciwnie, stosują pomocniczo indeks glikemiczny. Żywność, która charakteryzuje się niską wartością indeksu glikemicznego, jest zalecana do spożycia przez osoby chorujące na cukrzycę.

Pośród takich produktów znajduje się właśnie nasz tytułowy słodzik. Wartość jego indeksu glikemicznego wynosi 0. Dzięki niemu cukrzycy mogą kontrolować poziom glikemii, nie odmawiając sobie ulubionych słodkości.

Ciśnienie krwi w normie

Używanie liści rośliny do słodzenia napojów i potraw jest znane od pokoleń wśród rdzennej ludności Ameryki Południowej. To właśnie ją Indianie wybierają do słodzenia popularnej herbaty ziołowej — mate. Wśród nich znane są również jej właściwości pozwalające obniżyć ciśnienie krwi. Leki zawierające ekstrakt z rośliny przypisuje się osobom cierpiącym tam na nadciśnienie. Efekt obniżania ciśnienia nie pojawia się jednak wśród osób o jego prawidłowym poziomie.

Co warto wiedzieć o produktach ze stewią?

Przede wszystkim to, że nie każdy z nich jest ekstraktem z rośliny w 100%. Spotkać możemy również takie słodziki, do których dodaje się cukier. Warto dokładnie przyglądać się etykiecie produktu, który kupujemy, gdyż może się okazać, że glikozydy stewiolowe stanowią w nim jedynie od 2 do 4%.

Kolejną kwestią dotyczącą stewii jest jej wpływ na zdrowie. Bez wątpienia dużo wątpliwości budzi fakt, co spowodowało, że dopiero kilka lat temu stewia została dopuszczona na sklepowe półki. Stało się tak, dzięki silnemu lobby prozdrowotnemu, które mimo przypuszczenia, że roślina może mieć zły wpływ na reprodukcję, a także mieć właściwości kancerogenne, naciskało na wprowadzenie stewii do masowej sprzedaży. Wcześniej była ona zakazana ze względu na możliwe negatywne skutki dla zdrowia i życia człowieka.

Oficjalne badania wskazują na brak przeciwwskazań do jej stosowania. Jednak tak jak w przypadku innych „nowych” produktów, warto i tutaj zachować szczególną ostrożność i umiar w ich spożyciu.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.