Przyczyny napadów głodu

Pojęcie wilczego głodu konsekwentnie towarzyszy każdej diecie niskokalorycznej i każdej decyzji o rozpoczęciu procesu odchudzania. Wiele osób skarży się, że to jest najtrudniejszy do pokonania problem oraz główna przyczyna, dla której rezygnują z diety. Aby skutecznie poradzić sobie z nimi … Zobacz więcej »

Przepis na pastę dr Budwig

cooked food on bowl

Dobrodziejstwo kwasów omega-3 jest powszechnie znane, a do ich spożywania zachęca każdy lekarz dietetyk. Jako nieszkodliwe dla naszego ustroju zapewniają niezbędne wyposażenie w tłuszcze potrzebne do wielu różnych procesów organicznych. Właśnie kwasy omega-3 wykorzystała, jako podstawę swojej terapii kontrowersyjna niemiecka … Zobacz więcej »

Jak unikać żywności przetworzonej?

person holding a candy pack on white plastic box

Żywność przetworzona, w dzisiejszych czasach właściwie wszystkie produkty sprzedawane w małych sklepach osiedlowych czy hipermarketach są przetworzone. Oznacza to, że zawierają wiele substancji konserwujących, substancji nadających im smak czy odpowiedni wygląd i zapach. Substancje te niekoniecznie wpływają pozytywnie na nasz … Zobacz więcej »

Naturalne antyoksydanty w żywności

red cherries on white surface

Antyoksydanty to przeciwutleniacze, czyli substancje, które chronią nas przed niekorzystnym skutkiem działania wolnych rodników, które są wytwarzane przez nasz organizm w procesach metabolicznych. Przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia się organizmu. Wyróżnia się dwa rodzaje antyoksydantów: endogeniczne  – czyli te, które produkowane … Zobacz więcej »