Żywność o niskim indeksie glikemicznym

bowl of vegetable salads

Żywność o niskim indeksie glikemicznym to pojęcie często używane przez dietetyków oraz osoby stosujące przeróżne diety. Czym w ogóle jest Indeks glikemiczny? Dla nie wtajemniczonych jest to wskaźnik, który pokazuje nam, ile cukru znajduje się w węglowodanach oraz określa wzrost glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Im jest on wyższy dla danego produktu, tym większe ryzyko, że niewykorzystany cukier zostanie zamieniony w tłuszcz.

Jakie diety są skuteczne?

Poprzez dietę rozumiany jest najczęściej specjalny plan jedzenia, który najczęściej ma na celu pozbycie się nadmiaru zbędnej tkanki tłuszczowej.
Dla osoby z nadwagą lub otyłością dieta oznaczać będzie mnóstwo wyrzeczeń, począwszy od jedzenia a kończąc na używkach i napojach.

Fitoestrogeny W Żywności

green and white flower buds

Fitoestrogeny w żywności to temat godny zainteresowania głównie dla płci żeńskiej. W swym działaniu fitoestrogeny podobne są do estrogenów wytwarzanych naturalnie w ciele kobiety. Naukowcy dowiedli, że przyjmowanie estrogenów pochodzenia roślinnego wywołuje w organizmie podobne procesy, jakie w organizmie ludzkim zachodzą podczas uwolnienia do krwi estrogenów pochodzenia ludzkiego.

Podstawowe Zasady Zdrowego Odżywiania

flat-lay photography of assorted-variety of stir fried and vegetable foods

Każdy z nas stara się odżywiać możliwie zdrowo. Jednak nie każdy posiada podstawową wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania. W celu wyeliminowania prawdopodobieństwa wystąpienia szeregu schorzeń związanych z nieprawidłowym żywieniem należy podporządkować się kilku prostym zasadom, które nie tylko pomogą nam polepszyć nasze samopoczucie i kondycję, ale również wprowadzą równowagę hormonalną, wspomogą procesy metaboliczne i pozwolą uniknąć borykania się w przyszłości z chorobami układu pokarmowego, krwionośnego czy hormonalnego.