Super Food – żywność o niezwykłych właściwościach

, Tagi , , , , , , ,

Coraz częściej w mediach i w codziennych rozmowach, można spotkać się z terminem super food. Co on oznacza? Otóż super food to nic innego, jak grupa produktów, które posiadają unikalne właściwości żywieniowe, znacznie przewyższające inne produkty spożywcze. Są to produkty, które mogą się wyróżniać m.in. dużym bogactwem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów czy innych mikroelementów. Ponadto super food to żywność pochodzenia naturalnego, nieprzetworzona z czego wynika jej wysoka jakość i pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Czym jest Super food?

Super food to produkty naturalne, o które warto urozmaicić swoją dietę. Zawarte w nich składniki odżywcze wzmacniają organizm, poprawiając jego funkcjonowanie oraz przeciwdziałając pojawianiu się różnych schorzeń i dolegliwości. W swojej diecie nie należy jednak zupełnie rezygnować z innych produktów spożywczych (także tych nieprzetworzonych) na rzecz produktów z grupy super food. Super food powinno stanowić jedynie uzupełnienie diety. Sztuką jest umiejętne komponowanie posiłków, z wykorzystaniem tego typu produktów. Można je stosować w formie składnika posiłku (np. obiadu), przyprawy, elementu deseru, a także naparu. Możliwości są tutaj nieograniczone i tylko od naszej wyobraźni zależy to w jaki sposób włączymy te produkty do naszej diety.

Superfood – lista produktów

Superfood lista to zestawienie produktów, które charakteryzują się niezwykłymi właściwościami. Te produkty można podzielić na szczególnie łatwo dostępne produkty typowo polskie, jak i produkty zza granicy, które mogą stanowić ciekawe uzupełnienie.

Czosnek

Spośród produktów polskiego pochodzenia, chyba najbardziej znanym produktem, który zalicza się do grupy super food jest czosnek. Czosnek to roślina, która posiada bardzo dużo związków chemicznych, doskonale wspomagających pracę organizmu. Przede wszystkim wzmacnia on odporność i świetnie sprawdza się podczas leczenia przeziębień oraz chorób bakteryjnych i wirusowych (stanowiąc naturalny antybiotyk), kiedy to dodajemy go do różnego rodzaju napojów (najczęściej jest to ciepłe mleko z masłem i czosnkiem). Czosnek może także leczyć takie problemy jak wysoki poziom cholesterolu i ciśnienia we krwi, a także przeciwdziałać nowotworom, dlatego warto jest go stosować jako element dań głównych podczas obiadów.

Siemię lniane

Kolejny produkt uprawiany w Polsce, o niezwykłym wpływie na nasz organizm, to siemię lniane. Produkt ten, dzięki dużej zawartości błonnika, pozwala na uregulowanie pracy jelit i jest w związku z tym bardzo pomocny przy wszelkiego rodzaju problemach związanych z wypróżnianiem się (obojętnie czy będą to zaparcia, czy biegunki). Siemię lniane, oprócz tego, doskonale wpływa na regulację cholesterolu, a także zapobiega powstawaniu wielu chorób układu sercowo-naczyniowego dzięki bogactwie zawartych w nim tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych.

Siemię lniane można spożywać w formie dodatku (jego zmielone ziarenka można dodać do musli, jogurtu, sosu, sałatki czy zupy). Ten produkt doskonale sprawdza się niemal we wszystkich daniach, dzięki temu, że jego smak jest bardzo łagodny i nie zmienia smaku innych potraw. Oprócz nasion, doskonale sprawdza się także w codziennej diecie olej lniany z nich wyciskany. Zastępując nim tradycyjny olej rzepakowy lub słonecznikowy można sprawić, że każda smażona potrawa będzie bogata w zdrowe składniki.

Kapusta kiszona

Spośród innych, typowo polskich produktów, zaliczanych do grupy super food warto wymienić chociażby kiszoną kapustę, stosowaną jako dodatek do dań głównych. Jest ona źródłem witaminy C oraz doskonałym produktem na poprawę trawienia (dzięki zawartych w niej bakteriom, które poprawiają pracę jelit).

Kasza jaglana

Nieoceniony wpływ na funkcjonowanie organizmu posiada oprócz tego kasza jaglana, której regularne spożywanie pozytywnie wpływa na koncentrację i pamięć, zawierająca witaminy z grupy B,C i E aronia (którą można spożywać samodzielnie lub w formie soku z aronii), czy też pigwa, która spożywana w formie soku, nalewki lub konfitury, wzmacnia organizm wspomagając go w leczeniu przeziębienia i grypy. Pigwa jest także nieoceniona jeśli chodzi o leczenie wszelkiego rodzaju zaburzeń pojawiających się w układzie pokarmowym i powodujących wzdęcia, biegunki oraz inne dolegliwości żołądkowe.

Nasiona goji oraz spirulina

Jeśli chodzi o produkty zagraniczne, zdecydowanie najbardziej popularnym produktem zaliczanym do grupy super food jest goja. Stanowi ona zamiennik jagód, a jej nasiona to źródło witaminy C. Znakomicie sprawdza się ona jako dodatek do pieczeni i zup. Nieocenione właściwości posiada oprócz tego spirulina. Ta alga morska dostępna w formie proszku lub tabletki posiada znakomite działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Wspomaga ona pracę układu odpornościowego, pozwala zwalczyć objawy alergii, a oprócz tego może także łagodzić stres.

Kurkuma i imbir

W codziennej diecie warto pamiętać także o przyprawach. Wśród tych zaliczanych do super food warto wymienić chociażby posiadającą znakomite właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe – kurkumę, czy imbir, który jest nieoceniony przy leczeniu wszelkiego rodzaju zapaleń kości, stawów i mięśni, a także problemów układu pokarmowego.

Poprzedni

Acroyoga dla budowania relacji i dobrej sylwetki

Fit lovers – ćwiczenie z partnerem !

Następny

Dodaj komentarz